Německé reformy: Vyhlídky Merkelové srážejí kritici v CDU

28.08.2006
Německá kancléřka měsíce bojovala o programové kompromisy se sociálními demokraty, partnery ve velké koalici. Teď je vše jinak. Tři týdny před důležitými zemskými volbami zjišťuje, že téměř větší nebezpečí pro ni představuje vlastní strana.

Vyhlídky Merkelové srážejí kritici v CDU

Teď je vše jinak. Tři týdny před důležitými zemskými volbami zjišťuje, že téměř větší nebezpečí pro ni představuje vlastní strana.

Její oponenti v řadách křesťanských demokratů (CDU) říkají, že dnešní vedení přehlíží sociální kořeny strany. Zatím neuspěli.

Bolestné změny

Na sobotním mítinku v Hannoveru uvedla, že se jí zamlouvá představa dalšího snižování daní i nižších sociálních odvodů, pokud jejich výběr bude pokračovat dosavadním tempem.

„Pokud daňové příjmy překročí naše očekávání, potom jsme povinni je v nějaké formě vrátit zpět,“ prohlásila. Trvala na úzkostlivé fiskální politice. Až v delším časovém období dvou až tří let si dokáže představit snížení příspěvků na sociální systém. Nemá pocit, že by v rozpočtu byly peníze na rozdávání.

Sociální tradice

Nejdále zašel místopředseda CDU Jürgen Rüttgers. Nechal se slyšet, že mezi snižováním daní na jedné straně a přílivem investic a zvyšováním zaměstnanosti nevidí sebemenší souvislost. Představu, kterou sdílejí stoupenci Merkelové, označil za „velkou lež“.

Merkelová odpověděla, že před Německem stojí nevyhnutelné změny, které přináší měnící se svět. Proto chce v reformách pokračovat. Varuje přitom před přílišným nadšením nad novými čísly o německé ekonomice. Jaká jsou?

Ekonomika se rozjíždí

„Ekonomika poroste uspokojivým tempem i ve třetím čtvrtletí,“ citovala navíc agentura Reuters Dirka Schumachera, ekonoma investiční společnosti Goldman Sachs.

Výčet dobrých zpráv minulý týden pokračoval. Mnohem lepší, než se očekávalo, je nálada mezi podnikateli. A schodek veřejných financí po letech spadne podle prognóz pod tříprocentní hranici stanovenou Bruselem.

Další růst hrozí přibrzdit silné euro i vysoké ceny ropy. Proto je kancléřka opatrná. „Ano, růst je zřetelnější, takže jej můžeme využít, abychom se vynořili ze spirály zadlužení,“ prohlásila.

Důležité volby

Výzkum agentury Forsa uvádí, že je podporuje 31 procent Němců, tedy o 14 procentních bodů méně než počátkem roku. SPD podporuje 29 procent dotázaných. Prudký propad popularity zažila i samotná Merkelová, které důvěřuje nejméně lidí od jejího zvolení.

Mnozí politici z CDU v této situaci připomínají, jak se vytratil náskok strany v loňských spolkových volbách, kdy
Merkelová některé Němce „vyděsila“ úvahami o rovné dani. Proto chtějí se změnami počkat.

„To by ale byla největší chyba, jakou by Merkelová mohla udělat,“ míní Holger Schäfer z Ústavu pro ekonomická studia.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek