Ekonomice ve Francii se daří, vláda rozdává

31.08.2006
Premiér Dominique de Villepin poté, co protesty smetly jeho plány na pružnější zaměstnávání mladých, byl dlouho v defenzívě. Teď tvrdí, že chce získat zpět uvadající podporu. Ekonomiku přitom představuje jako svou prioritu.

Ekonomice ve Francii se daří, vláda rozdává

Villepin slibuje nižší daně

Premiér poté, co studentské protesty smetly jeho plány na pružnější zaměstnávání mladých, byl dlouho v defenzívě. Teď tvrdí, že chce získat zpět uvadající podporu. Ekonomiku přitom představuje jako svou prioritu.

Jeho rivalové z tábora socialistické opozice smýšlejí podobně, jedním z předvolebních slibů je významné zvýšení minimální mzdy. Představitele francouzských zaměstnavatelů už tyto plány stihly znervóznit.

„Naší prioritou je snížení nezaměstnanosti,“ řekla Laurence Parisotová, šéfka svazu zaměstnavatelů MEDEF ekonomickému listu Les Echos. Zvyšování platů ale nepokládá za užitečný recept. Přimlouvá se spíše za razantní reformu trhu práce.

Podnikatelé chválí chválí snad jedině dva politiky, které si pozvali na svůj třídenní kongres. Jednak socialistu Dominiqua Strauss-Kahna, bývalého ministra financí, kterého jeho straníci starého střihu viní z přílišné vstřícnosti k ekonomickému liberalismu. A potom ministra vnitra za neogaullisty Nicolase Sarkozyho, dnes zřejmě jediného francouzského politika ve významném postavení, kterému může svět podnikání přijít na jméno.

Oblíbený Sarkozy

Pro plány Ségoléne Royalové, vycházející hvězdy opozičních socialistů, má menší pochopení než veřejnost. Podnikatelé kritizují její plány na zrušení podpory malým podnikům, které se podrobily plánům na pružnější pracovní kontrakty.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek