Jan Březina: Barosso v. evropští úředníci 0:1

31.08.2006
Když předseda EK v loňském roce představil svůj plán na radikální zjednodušení evropských předpisů, sklidil za to potlesk a pochvalné reakce. Že je vnitřní trh Evropské unie přeregulovaný, se ví už dlouho. Jenom chyběl někdo, kdo by měl odvahu a elán s tím něco dělat.

Barosso v. evropští úředníci 0:1

Že je vnitřní trh Evropské unie přeregulovaný, se ví už dlouho. Jenom chyběl někdo, kdo by měl odvahu a elán s tím něco dělat.

Evropské právo „light“

Nedotažená zůstala již první vlna plánu, v níž se mělo stáhnout několik návrhů nových předpisů, které byly vyhodnoceny jako přílišná zátěž pro podnikatelské prostředí. Na podnikatele tak už začínají cenit zuby zákony, které podle původních předpokladů měly zmizet v propadlišti dějin.

Zejména malým a středním podnikatelům musí běhat mráz po zádech například ze směrnice o označování potravin, která se místo zjednodušení stávajících pravidel vydává zcela opačnou cestou.

Výrobce tak nebude moci uvádět na obalech potravin tvrzení typu „podporuje zdravý růst dětí“, „light“, „neobsahuje cholesterol“ nebo „dobré pro vaše kosti“ v případě, že se množství soli, cukru nebo tuků v dané potravině odchýlí od stanovené euronormy.

Argument o ochraně zdraví zde přitom neobstojí. Člověk nemusí být odborníkem na výživu, aby věděl, že pro zdraví je důležitější celková vyvážená strava než složení konkrétního výrobku. Po zavedení povinnosti uvádět vyživovací hodnoty na potravinách bude zase mnoho výrobců nuceno měnit obaly nebo z nich kvůli omezenému prostoru odstranit některé jiné údaje.

Pozor na sluníčko

Barosso jde do boje

Počáteční odhodlání, se kterým předseda Barosso vytáhl do boje s bující byrokracií, jakoby postupně vyprchalo. Barroso spolu s několika vlivnými komisaři sice plán vymysleli, ale nedokázali mu vdechnout život.

Příčinu neúspěchu je třeba hledat již ve způsobu, kterým plán vznikl: bez konzultace s členskými státy, a zejména s Evropským parlamentem. Vaz mu zlomilo také to, že stažení či úpravy konkrétních předpisů nebyly předjednány se zástupci průmyslových a odborových svazů.

Jakoby komise nevěděla, že legislativní proces v EU je složitým propletencem nejrůznějších zájmů, které je třeba nejprve identifikovat a poté rozumně sladit. Jakákoliv sólo akce je v unii zákonitě odsouzena k nezdaru.

Neodvolatelní

Jsou to totiž zejména oni, kdo v Bruselu třímá skutečnou moc. Na rozdíl od komisařů jsou prakticky neodvolatelní, takže za roky strávené v útrobách unijních institucí jim pravidla (zejména ta nepsaná) evropského vládnutí pronikla až do morku kostí.

Dávno pochopili, že neustálou tvorbou nových a nových předpisů a dokumentů mohou velmi snadno a pohodlně zdůvodňovat svou existenci a další bobtnání.


Autor je poslancem Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Autor: Jan Březina

Sdílet tento příspěvek