Prodi snížil tvrdé škrty

11.09.2006
Škrty dosáhnou 30 miliard eur, o pět miliard méně, než byl původní plán.

Italský premiér Romano Prodi před časem oznámil odvážné rozpočtové škrty, které měly vtěsnat veřejné finance do pravidel požadovaných Bruselem. Předcházející pravicová vláda totiž rozpočet zatížila mnohými megalomanskými projekty. Tříprocentní hranici schodku požadovanou unií tak Řím překročil čtyři roky po sobě.
To chtěl Prodi změnit. Nyní ale z plánů trochu slevil. Škrty dosáhnou 30 miliard eur, o pět miliard méně, než byl původní plán.

„Rozsah rozpočtových škrtů se snížil z technických příčin, nikoli z politických důvodů,“ ubezpečil ministr ekonomiky Tommaso Padoa-Schioppa. Tomu ale Italové příliš nevěří.
Vládní koalice levého středu, vedená Romanem Prodim, je složena z devíti politických stran. Spektrum sahá od radikální levice, tedy komunistů a zelených, přes socialisty až po centristy a bývalé křesťanské demokraty. Prodi se snažil nesourodou koalici zpevnit podrobným předvolebním programem, který by omezil pozdější ústupky. Přesto bylo ale nutné volit v některých případech nejednoznačné formulace, které uspokojovaly všechny strany. A tato nevyhraněnost se nyní obrátila proti premiérovi.

Romano Prodi před volbami jasně prohlásil, že jeho vláda bude do puntíku respektovat dohody s unií, tím spíše, že on, jako bývalý předseda Evropské komise, se k tomu cítí být morálně zavázán.
Ministr Padoa-Schioppa navrhl opatření, která by měla omezit daňové úniky. Chce zejména lepší kontrolu transakcí na trhu s realitami a přísnější dozor svobodných povolání, která v Itálii požívají daňové „svobody“, o které se jinde nikomu ani nezdá. Nejde pouze o advokáty či notáře, ale i o početné lékaře a řemeslníky. Efekt těchto opatření se však dostaví až časem, a tak ministrovi nezbylo nic jiného než sáhnout k starému receptu – připravit snížení výdajů ministerstev a škrty na poli infrastruktur, školství, zdravotnictví a sociálního zabezpečení. A o tom nechtěly odbory ani slyšet.
Vládě proto nezbylo než snížit také rozpočtové škrty.

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek