ČR jako jedna z posledních zemí EU nemá z pošty akciovku

14.09.2006
Česká republika je jednou z posledních členských zemí EU, kde funguje pošta ve formě státního podniku a nikoli akciové společnosti.

Česká pošta se tak řadí do skupiny podobně fungujících národních poštovních operátorů ve Španělsku, Řecku, Francii, Polsku, Lucembursku a na Kypru. Vyplývá to z informací ministerstva informatiky.


Ve většině z 18 států, kde jsou poštovní firmy akciovými společnostmi, vlastní stát stoprocentní podíl. „Z hlediska privatizace jsou nejdále Nizozemsko a Německo, kde je již stát menšinovým vlastníkem. Proces privatizace byl v loňském roce zahájen například v Dánsku a Belgii, kde si stát však zatím ponechává nadpoloviční většinu akcií,“ upřesnila Petra Zindulková z ministerstva informatiky.


Pošta v tuzemsku zaměstnává přes 38.000 lidí a má 3400 poboček. Její transformaci na akciovou společnost připravuje ministerstvo informatiky několik let, i když tento záměr vypadl z programového prohlášení poslední vlády pod vedením ČSSD. Nový ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS) minulý týden uvedl, že by se přeměna mohla uskutečnit k 1. lednu 2008. Vláda by poté měla rozhodnout, zda stát bude nadále stoprocentním vlastníkem České pošty, anebo bude podnik privatizovat.


Privatizace České pošty by podle analytika Cyrrusu Petra Bártka pravděpodobně znamenala pro firmu zeštíhlovací kůru v podobě snížení počtu zaměstnanců a zavření některých poboček v malých obcích a zároveň nabídku nových služeb, například distribuce letenek či vstupenek. „Vzhledem k dominanci pošty v některých oblastech poštovních služeb a ke stále ani ne polovičním cenám poštovních služeb u nás ve srovnání s EU by se také zvýšil tlak na další nárůst cen,“ dodal Bártek.

Autor: des-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek