Šéf SZIF odvolán kvůli zdlouhavému vyřizování plateb EU

14.09.2006

Ředitel SZIF Jan Höck byl odvolán kvůli pomalému vyřizování plateb z evropských fondů a špatná komunikaci s ministerstvem zemědělství, uvedla Vicenová.

Důvodem odvolání ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Jana Höcka bylo pomalé vyřizování plateb z evropských fondů a špatná komunikace s ministerstvem zemědělství i zemědělci. Důvody odvolání novinářům sdělila ministryně Milena Vicenová, jejíž návrh na Höckovo odvolání ve středu schválila vláda. Fond má na starosti mnohamiliardové dotace Evropské unie pro české rolníky.

„V minulosti jsem se několikrát opakovaně setkala s tím, že docházelo k prodlením při administraci finančních prostředků Evropské unie, zejména při platbách agroenvironmentálních opatření. Docházelo k velkým časovým prodlevám i tehdy, když se žadatel o dotaci nebo podporu odvolával proti rozhodnutí,“ uvedla Vicenová. Podle ní také vázla komunikace mezi fondem a ministerstvem zemědělství. „Někdy také mezi SZIF a zemědělci,“ podotkla.

Ministerstvo zemědělství na obsazení postu ředitele SZIF podle Vicenové co nejrychleji vypíše výběrové řízení. Do jmenování nového ředitele bude Höcka zastupovat jeho náměstek Vladimír Eck. Höck stál v čele fondu od jeho založení v roce 2000. Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z nějž intervenční fond vznikl.

„Toto řešení (odvolání Höcka) bylo také otázkou systémovou. Domnívám se, že ředitel organizace, která jen letos spravuje finanční prostředky v hodnotě 28 miliard korun z peněz daňových poplatníků ČR a EU, by měl být jmenován na základě transparentního výběrového řízení,“ prohlásila Vicenová, podle které Eck zvládne zajistit bezchybnou práci fondu do doby, než bude vybrán nový ředitel. Jeho jméno by podle Vicenové mělo být známo „v nejkratší možné době, jak to půjde technicky zvládnout“.

Vicenová také jmenovala do funkce náměstka sekce strukturální politiky a vnějších vztahů ministerstva zemědělství Tomáše Douchu, který byl zástupcem ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. „Je to špičkový odborník a jsem ráda, že resort posílí v oblasti ekonomiky. Ráda bych upozornila, že pan Doucha byl jmenován na uvolněné místo, které bylo dosud prázdné,“ řekla Vicenová.

Autor: des-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek