Topolánek a Fico: Schengen nejpozději na podzim 2007

14.09.2006

Česká a slovenská vláda trvají na tom, aby jejich země vstoupily do schengenského prostoru volného pohybu osob bez hraničních kontrol nejpozději na podzim 2007.

Premiéři obou zemí Mirek Topolánek a Robert Fico po čtvrteční schůzce v Bratislavě zdůraznili, že Česko i Slovensko jsou na vstup do Schengenu připraveny už příští rok a pro odklad nevidí žádný rozumný důvod.

Fico a Topolánek také prohlásili, že současné podmínky pro přechod z korun na euro jsou vůči novým zemím pětadvacítky nespravedlivé. Slováci a Češi, možná i s Maďary a Poláky v rámci visegrádské skupiny, proto chystají koordinovaný postup vůči Bruselu ve věci společné evropské měny i v otázce Schengenu. Společný tlak bude podle premiérů účinnější než individuální.

„Pokud už jsme jednou v Evropské unii, tak musí mít naši občané stejná práva. Nevidím důvod, aby někdo šikanoval občany na hraničních přechodech,“ prohlásil Fico na společné tiskové konferenci. „Buď jsme rovnoprávnými členy EU, nebo nejsme,“ dodal. Také česká strana podle Topolánka nesouhlasí s oddálením původně stanového termínu. „Problém není na naší straně,“ řekl.

Brusel vysvětluje odklad pro rozšíření Schengenu technickými potížemi s novou databází, která je duší celého projektu. Stávající systém, sloužící k výměně informací o nežádoucích či hledaných osobách či ukradených autech, prý už nepojme nové členské státy. Nová generace Schengenského informačního systému (SIS II) má navíc obsahovat i biometrické údaje, jako jsou digitální podobizny a otisky prstů.

Premiéři také kritizovali makroekonomická kritéria pro zavedení společné měny euro, k jejímuž převzetí se nováčci zavázali v přístupových smlouvách. „Maastrichtská kritéria jsou vůči novým členským zemím nespravedlivá, ale jsou nastavená a kdo chce zavést euro, musí je respektovat,“ konstatoval Fico.

Autor: des-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek