Vznikly nové programy na podporu podnikání

14.09.2006
Česká republika bude moci v období 2007-2013 využívat až 26,7 miliardy eur z fondů Evropské unie k podpoře rozvoje regionů a hospodářského růstu.

Česká republika bude moci v období 2007-2013 využívat až 26,7 miliardy eur (asi 750 miliard korun) z fondů Evropské unie k podpoře rozvoje regionů, konkurenceschopnosti, hospodářského růstu a kvality života obyvatel.
Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a agenturami CzechInvest, CzechTrade a ČEA v rámci tří operačních programů připravilo nové programy na podporu podnikání financované ze strukturálních fondů Evropské unie.
V rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) představilo 22 pracovních verzí programů podpory, z nichž část navazuje na současné programy z OPPP. Část z nich je však zcela nová. Pro řadu žadatelů budou nové programy výhodnější než současné, zejména ve vztahu k malým a středním podnikatelům, kteří budou, na rozdíl od současného období, zvýhodněni oproti velkým firmám vyšší mírou veřejné podpory (střední podniky až o 10 procent, malé podniky v některých případech i o 20 procent). Taktéž předkladatelé časově náročnějších projektů, které jsou spojeny se stavebními pracemi, mají možnost podat žádosti o podporu v rámci nových programů, které je nebudou svazovat nutností podat žádosti o platbu za celý projekt do poloviny roku 2008, jako je tomu v rámci OPPP.
Další čtyři programy patří do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVpK). Dva z nich jsou v gesci agentury CzechInvest a dva v gesci agentury CzechTrade.
Všechny zveřejněné pracovní verze dotačních programů již připomínkovalo přes 150 odborníků z Hospodářské komory ČR, či Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Letos na podzim programy budou projednány Evropskou komisí a dostanou konečnou podobu Aktuální informace o procesu přípravy nových dotačních programů lze získat na internetových stránkách www.czechinvest.cz.

Strukturální fondy 2007 – 2013

www.strukturalni-fondy.cz
Autor: Kateřina Štíchová

Sdílet tento příspěvek