Státy EU odmítají hromadnou likvidaci vinic

18.09.2006

K uskutečnění vinařské reformy, tak jak o ní usiluje Evropská unie, je ještě daleko.

Naznačilo zasedání ministrů zemědělství EU v Bruselu. Státy se neshodly především na takzvaném klučení vinic, tedy jejich likvidaci. Evropská komise si představuje, že během pěti let by mělo být zlikvidováno asi 400.000 hektarů vinic, tedy 12 procent jejich celkové plochy v Evropě.

Takzvané klučení má EU ušetřit peníze, jež plynou jako dotace na destilaci přebytečných hroznů, a mělo by omezit plochy nekvalitních vinic. S takovým návrhem ale nesouhlasí podle dobře informovaného zdroje z EK 12 států, tedy Francie, Itálie, Španělsko, Německo, Rakousko, Portugalsko, Slovinsko, Slovensko, Malta, Kypr a Česká republika. Českou republiku v Bruselu zastupuje ministryně zemědělství Milena Vicenová.

Slovenský ministr zemědělství Miroslav Jureňa dnes novinářům naznačil, že od likvidace vinic by nakonec mohla ustoupit i Evropská komise, protože odpor států je jen těžko překonatelný. Klučení navíc skýtá i další problém. Vinaři, kteří budou vinice likvidovat, mají dostat finanční kompenzaci asi 200.000 slovenských korun na hektar. Jureňa tak vyřkl obavu, že by se mohli nalézt vinaři, jenž vinice zlikvidují jen kvůli penězům, navzdory tomu, že podle něj patří k „národnímu dědictví“.

Českou republiku a Slovensko však nezajímá jen likvidace vinic, ale i doslazování vín řepným cukrem. EK ho chce zakázat a cukr nahradit moštem. Vinaři v severnější části Evropy, tedy i Češi, ale v některých letech nemají jinou možnost než doslazovat cukrem. Pokud je špatné počasí, úroveň cukru v hroznech je příliš nízká a celý ročník tak ztrácí na kvalitě. Doslazování vinným moštem, které navrhuje komise, je navíc výrazně dražší a a jižní státy mají na jeho výrobu v podstatě monopol.

Evropská komise dnes rovněž dala najevo, že konečný návrh reformy vinařství nebude schopna předložit dříve než v roce 2007. Dosud se počítalo s koncem letošního roku.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek