Sorin Ionita: Rumuni a Bulhaři spolu téměř nemluví

19.09.2006

Rumunsko a Bulharsko spolu soupeří už dávno a budou soupeřit dál, říká Sorin Ionita, analytik Rumunské akademické společnosti.

Evropský komisař pro rozšíření 26. září předloží hodnotící zprávu na Rumunsko a Bulharsko, na jejímž základě by se mělo definitivně rozhodnout o vstupu obou zemí do EU k 1. lednu 2007. Každá z nich se snaží přesvědčit Brusel, že je to právě ona, kdo je na tom lépe.

Odkud se bere taková soupeřivost až nevraživost mezi Rumunskem a Bulharskem?
Určitou žárlivost a soupeřivost lze vidět i mezi jinými zeměmi postkomunistické Evropy a stejně jako jinde i mezi Rumuny a Bulhary má kořeny hluboko v minulosti. Zvlášť v posledních desetiletích tomu ale přispívá fakt, že naše země spolu velice málo komunikují a jedna toho o druhé málo ví. Dříve komunikovaly přes Moskvu, dnes možná přes Brusel, ale přímo mezi sebou moc ne. Navíc naše ekonomiky si jsou velice podobné, takže se nedoplňují, ale spíš konkurují.

Přispěla tomu i snaha o vstup do EU?
To samozřejmě vzájemnému srovnávání jen nahrává. V přípravách na vstup do EU na tom nejdřív bylo lépe Bulharsko, nyní je to Rumunsko. Média to vnímají jako nějaký zápas. Je to často velice dětinské.

Zlepší se vztahy obou zemí po rozšíření EU?
V každém případě spolu budou muset více komunikovat. Ale ona malicherná soupeřivost asi nezmizí, dokud oběma zemím bude Brusel vystavovat vysvědčení a hodnotit je. Takže obě země se dál budou mezi sebou srovnávat. A kdokoliv na tom bude hůř, neponese to dobře.

Autor: (rh)

Sdílet tento příspěvek