Migranti jsou jedním z hlavních témat voleb v Nizozemí

20.11.2006
Vláda těsně před parlamentními volbami zveřejnila kontroverzí návrh na zákaz nošení tradičních muslimských burek.

Migrační politika se stala předmětem diskusí před nadcházejícími parlamentními volbami v Nizozemí. Minulý pátek vláda zveřejnila svůj záměr zakázat nošení tradičního ženského muslimského oděvu, burky, na veřejnosti. Stalo se tak těsně před parlamentními volbami, které se uskuteční 22. listopadu. Voliči rozhodnou, zda podpoří stávající středo-pravou koalici a nebo levicovou alianci.


Otázkou zůstává, zda Nizozemí schválí kontroverzní plán zákazu nošení zahalující burky, zavede pro migranty povinné občanské kurzy a případně zruší dvojí občanství. V případě vítězství pravice včele s premiérem Janem Balkenendem a jeho Křesťanskodemokratické výzvy (CDA) by se Nizozemí mohlo dostat tenký led a stalo by se průkopníkem v imigračních záležitostech. Labouristická strana Woutera Bosa, bývalého manažera firmy Shell, také podporuje zpřísnění migrační politiky. Avšak tato strana chce být mírnější v případě zákazu burky.


Za favorita nadcházejících voleb je považován Balkenende, uhlazený politický konzervativec se silnými ekonomickými vizemi. Vede nad lehkovážným, v džínách oblečeným Bosem. Podle průzkumů jej překvapivě následuje veterán Socialistické strany a její lídr Jan Marinissen, zanícený obránce dělnické třídy.


Témata jako je zákaz nošení burky jsou překvapivým zvratem v zemi, která byla dlouho považována za velmi liberální v otázce multikulturarizmu. Náboženská víra a zvyky imigrantů byly tolerované a dokonce oslavované. Zdá se však, že se Nizozemí dostává do čela celkově tvrdšího evropského postoje vůči muslimským menšinám. Nacionalistický proud se v nizozemské politice projevuje od roku 2002 a přinesl zadržovací střediska pro uchazeče o azyl, větší pravomoci policie a zpravodajských služeb, ale také to, že případní imigranti musí sledovat videonahrávky, na kterých se líbají homosexuálové a nebo se v nich objevují ženy nahoře bez. Každý imigrant se musí naučit holandsky a muslimští duchovní musí dávat pozor na to, co řeknou během bohoslužeb. Důvodem je strach z možné deportace.

Autor: lkh-iHNed, SME

Sdílet tento příspěvek