Pomalé soudy: Italové si zoufají

02.01.2007
Krize italské justice je totiž hluboká. Nedostává se téměř všeho – nejen soudců, ale i administrativních sil a technického zařízení. To může pocítit na své kůži každý Ital.

Pomalé soudy: Italové si zoufají

Italské soudy si dávají opravdu na čas. Najít příklad není nijak složité.
Už je to dlouhých šestnáct let, kdy tehdy třináctiletý Andrea spadl na letním táboře z plotu. Zranění byla vážná, chlapec zůstal invalidou. Pojišťovny se ale zdráhaly platit. Celou záležitostí se dlouze zabývaly soudy, k rozhodnutí ale dospěly až předloni.
Nebo: v roce 2001 podalo deset italských rodin žalobu na stavitele domu, který nechal postavit garáž bez bezpečnostního východu. K prvnímu stání má dojít příští rok v květnu. A jestliže se stavitel odvolá, závěr sporu se ztrácí v nedohlednu.
Soudy jsou pomalé. V severoitalské oblasti Vicenza došla situace tak daleko, že skupina místních advokátů chce požádat, aby tamní soud vyhlásil bankrot.
Zní to jako silvestrovský tip. Ve skutečnosti je to pouze výraz zoufalství nad stavem tamního soudnictví. Pro ilustraci: na každých 34 soudních řízení, která byla ukončena, připadá 100 nových či doposud nevyřešených.

Krize justice

Hledají se důvody

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek