Chirac slibuje firmám nižší daně

05.01.2007
Do diskuse v rámci boje o prezidentské křeslo přispěl francouzský prezident Jacques Chirac svým příslibem nižších daní pro velké firmy. Francie by podle něj měla dále usilovat o zpřísnění evropské obchodní politiky.

Jacques Chirac navrhuje snížit daně z příjmů korporací ze současných 33% na 20% během 5 let. Chirac to uvedl ve svém novoročním projevu k zástupcům odborů a sdružením zaměstnavatelů. Prezident dále navrhl zavedení nižší daně ve výši 10% pro firmy, které zisky rozdělují rovnoměrně mezi vlastníky a zaměstnance.


V současné době se Francie se svou 33% daňovou sazbou z příjmů korporací pohybuje vysoko nad evropským průměrem. Podle francouzského prezidenta je třeba daňové zatížení firem snížit, pokud nemají firmy ze země odcházet a Francie se má stát atraktivní pro nové investice. „Musíme se vyvarovat ideologií a iluzím: snižování pracovní doby namísto řešení problému nezaměstnanosti, zvyšování daní namísto reformy“, citují Chiraka Financial Times.


Zástupce sdružení zaměstnavatelů Medef, Laurence Parisot, Chirakův návrh přivítal a označil jej za „krok správným směrem“. Poukázal však rovněž na velkou daňovou zátěž malých a středních podniků. Socialistická opozice v čele se svou prezidentskou kandidátkou Ségolène Royal se naopak staví proti dalšímu poklesu firemních daní. Jejím cílem klesající trend ve zdanění obrátit.


Prezident dále vyzval Evropskou unii k zavedení politiky měnového kurzu a přijetí rozhodnějšího postoje při prosazování evropských hospodářských zájmů v globální ekonomice. Evropská unie podle Chiraka „nemůže být jen kontinentální entitou, která nevyužívá nástroje své hospodářské, průmyslové, obchodní či měnové politiky“. Je třeba posílit hospodářskou suverenitu tak, aby lépe zohledňovala globalizaci, říká francouzský prezident.


Po zavedení aktivnějšího přístupu k řízení měnového kurzu volají přitom ve Francii jak pravicový kandidát na prezidenta Nicholas Sarkozy, tak levicová kandidátka Ségolène Royal. Ségolène Royal v reakci na Chiracův projev podle Financial Times uvedla: „Budu usilovat o to, aby byli lidé posuzováni podle toho, co vykonali a ne podle svých slibů, které jsou příliš opožděné a upřímné až na poslední chvíli“.

Autor: lkh-iHNed, euractiv

Sdílet tento příspěvek