Francouzská vláda chce zakázat vepřovou polévku pro bezdomovce

05.01.2007
Pravicová organizace Solidarita Francouzů pracuje s faktem, že část bezdomovců jsou muslimové a židé, kteří z náboženských důvodů vepřové odmítají.

Francouzská Rada státu, nejvyšší soudní orgán v zemi, rozhodne o žádosti ministra vnitra, který chce zakázat podávání vepřové polévky bezdomovcům. Informují o tom média. Podle rozhlasové stanice France Inter se ministerstvo řízení Nicolasem Sarkozym, prezidentským kandidátem pravice, odvolalo proti rozhodnutí soudu ze začátku týdne, které nepovažuje charitativní akci extrémně pravicové organizace Solidarita Francouzů za projev rasové diskriminace.

Roznášení vepřové polévky s kousky slaniny zakázala koncem prosince pařížská prefektura potom, co několik sdružená uvedlo, že mezi bezdomovci je také mnoho muslimů a židů, kterým náboženství zakazuje konzumaci vepřového masa. Gastronomická segregace pobouřila velkou částe veřejnosti. Soud v komuniké zaslaném médiím sice uznal, že „asociace pracuje se zjevným diskriminačním cílem vůči osobám, kterým jejich náboženské přesvědčení zakazuje jíst vepřové, ale pouze riziko nepokojů by soudu umožnilo celou akci zakázat.“

Několik asociací a levicových politických stran oznámilo, že podniknou právní kroky na zastavení charitativní akce. Francouzská komunistická strana v prohlášení zaslané médiím žádá ministra vnitra, aby asociaci rozpustil. Solidarita Francouzů vznikla z extrémně pravicového hnutí Francouzská identita, jehož člen Maxime Brunerri se pokusil v roce 2002 zabít prezidenta Jacqua Chiraca.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek