Jan Prášil: Německo tlačí na obnovitelnost

31.01.2007
/Od našeho zpravodaje/ Do roku 2020 hodlá Německo dosáhnout 20 procentního podílu energie z obnovitelných zdrojů. Se stejným snem přichází i Akční plán pro evropskou energetiku, který německé předsednictví hodlá prosadit.

Sen Němců o „zelené“ energii proniká i na evropskou úroveň. Do roku 2020 hodlá Německo dosáhnout 20 procentního podílu energie z obnovitelných zdrojů. Se stejným snem přichází i Akční plán pro evropskou energetiku, který německé předsednictví hodlá prosadit. Navrhovaný plán navíc počítá se snížením spotřeby o 20 procent do roku 2020. Spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel věří v prosazení těchto cílů při zasedání Evropské rady 8. a 9. března. Přitom se EU nedaří plnit ani předsevzetí z roku 1997 o navýšení podílu obnovitelných energií na 12 procent do roku 2010. Současný podíl se pohybuje okolo 8 procent. Má Komise inteligentní řešení pro „inteligentní“ energii?

Při zahájení prvního Týdne obnovitelných energií, který probíhá v těchto dnech v rámci programu „Inteligentní Energie – Evropa“, nešetřil Gabriel slovy optimismu. Cílem paralelně probíhající Konference obnovitelných energií je popsat roli čisté energie v zásobování Evropy právě do roku 2020. Německo, které je světová jednička v oblasti obnovitelných energií, začíná tlačit na ministry pro energie a životní prostředí členských států, aby podpořili Akční plán navržený 10. ledna. Ne každý členský stát je však schopen závazku dostát. Akční plán navíc stanovuje celkový cíl a ne cíle pro jednotlivá energetická odvětví a nenabízí žádné konkrétní návrhy řešení.

Problémů s obnovitelnými zdroji je spousta a pouze politická řešení dávají naději na úspěch. Obnovitelné energie jsou a budou součástí energetických mixů jednotlivých energetických trhů Unie. Otázkou zůstává, kdo bude nárůst na navrhovaných 20 procent dotovat. Čistá energie je drahá. Euforie kolem snižování emisí a nárůstu podílu potlačuje debatu o technických a ekonomických limitech. Každý obnovitelný zdroj si žádá zálohování doposud klasickými zdroji. Zástupci průmyslu navíc tvrdí, že stanovený cíl podílu je příliš vysoký a může ohrozit konkurenceschopnost evropských firem.

Německo díky výrazné státní podpoře financované zdaněním energie z tradičních zdrojů a zákonem o obnovitelných energiích, který nutí distributory čistou energii za stanovené ceny vykupovat, dosahuje velkolepých výsledků. Jen z obnovitelných zdrojů by dnes mohlo být v Německu zásobováno deset milionů domácností. V oblasti obnovitelné energie navíc pracuje na 170000 lidí, do roku 2020 se počítá s nárůstem na půl milionu. Vedoucí firmy v oblasti obnovitelné energie jako např. Lurgi, Enercon, Repower nebo Conergy jsou německé. Německo vidí své šance.

Scénáře možného vývoje se znatelně různí. Zatímco zpráva Evropské rady pro obnovitelné energie a Greenpeace hovoří o vývoji obnovitelné energie optimisticky, zpráva Mezinárodní agentury pro energii za rok 2006 s moc velkým nárůstem v nejbližší budoucnosti nepočítá. Německo si své priority tvrdě obhajuje a apeluje na důsledný přístup členských zemí k otázce obnovitelných energií. Diskuse ukáže, zda bude tlačit i na závaznost předpokládaného cíle. Nejprve však musí být jasné, co takový závazek pro jednotlivé státy znamená. A to zatím nikdo neví.


/Autor působí v Asociaci pro mezinárodní otázky a je spolupracovníkem serveru iHNed.cz v Německu/

Autor: Jan Prášil

Sdílet tento příspěvek