Evropská unie tlačí na „britský rabat“

02.02.2007

Sleva, kterou pro Británii vyjednala v roce 1984 ještě předsedkyně vlády Margaret Thatcherová, se nyní zdá pro ostrov již zbytečná.

Sleva z odvodů do společného rozpočtu Evropské unie pro Británii, známá jako britský rabat, se opět ocitá pod palbou kritiky. Zatímco v minulosti kvůli ní například málem zkrachovala jednání o rozpočtu EU pro léta 2007-2013, nyní Evropská komise i některé členské státy tlačí na to, aby se Britové svého rabatu vzdali a začali více přispívat do unijní pokladny.

Pro Británii slevu vyjednala již v roce 1984 tehdejší předsedkyně vlády Margaret Thatcherová. Podařilo se jí uspět s myšlenkou, že Britové by měli odvádět do EU méně peněz, protože tradičně dostávají méně zemědělských dotací než ostatní členské státy.

„To, co členské státy odvádějí do pokladny EU, je opravdu vyvážené, ovšem s výjimkou Velké Británie. V minulosti byly příjmy Británie (z evropského společenství) skutečně podprůměrné, ale nyní dosahují zhruba 115 procent, a přesto zůstává sleva zachována,“ uvedla pro dnešní vydání deníku El País komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaiteová.

Její slova však nejsou v poslední době ojedinělá. Výrazným kritikem rabatu je i poradce kandidáta na francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Alain Lamassoure. Pro týdeník European Voice se vyjádřil, že pokud EU chce, aby se Francouzi od roku 2013 vzdali části dotací pro své zemědělce, musejí se Britové vzdát rabatu.

Boj o rabat se však rozhoří dávno před rokem 2013. V prosinci 2005 se totiž členské státy dohodly, že se budou v roce 2009 revizí celého evropského rozpočtu zabývat a budou se snažit najít možnosti, jak ušetřit. Na přetřes bezpochyby přijdou i zemědělská politika, jejíž reforma by mohla spadnout i na bedra České republiky, která bude EU v roce 2009 předsedat.

Zemědělství a revize rozpočtu EU však není jedinou zbraní především v rukách Francouzů. Paříž podle listu Financial Times Británii pohrozila opět v souvislosti s rabatem, že zablokuje chystanou dohodu, jež by měla zamezit přeshraničním únikům na spotřební dani. Právě o prosazení této dohody britská vláda velmi stojí.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek