Rusko nenabídne EU lepší přístup k ropě a plynu

05.02.2007
Ruská vláda nezměnila svůj odmítavý přístup vůči požadavkům Evropské unie o větší přístup zahraničních investorů k ruským zásobám ropy a zemního plynu a k transportní síti. Informoval o tom ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov po setkání se šéfem zahraniční politiky EU Javierem Solanou a ministrem zahraničí předsednické země EU, Německa, Frankem-Walterem Steinmeierem.

Podle Lavrova Rusko respektuje zásady mezinárodní energetické charty, kterou podepsalo v roce 1998, ale nesouhlasí s některými jejími ustanoveními. Některé mechanismy týkající se transitu a investování jsou pro Moskvu nepřijatelné, konstatoval Lavrov. Podle něho Rusko nevidí důvod k vytvoření nových mezinárodních struktur v oblasti energetiky.


Evropští lídři se pokoušejí přesvědčit Moskvu, aby ratifikovala Energetickou chartu, která reguluje transit a investování v energetickém sektoru a která by umožnila tržní soutěž se zahraničními a nezávislými společnostmi. Obavy EU v souvislosti s důvěryhodností Ruska jako dodavatele paliv v posledním roce vzrostly po jeho cenových sporech s transitními zeměmi, které vyústily k zastavení dodávek pro západní Evropu. EU chce zahrnout do nové partnerské dohody s Ruskem principy spravedlivého obchodu, aby Moskva dodržovala mezinárodní pravidla investování a transitu, a tímto způsobem chce do budoucna zajistit stabilní a dostupné dodávky ropy a zemního plynu.


Ruský prezident Vladimír Putin a další představitelé ruské vlády prohlásili, že Moskva neratifikuje chartu v jejím současném znění. Podle nich země EU, které žádají lepší přístup k ruským energetickým zásobám a transportní síti, musí nabídnout porovnatelně cennou protihodnotu.


Jednání o nové dohodě mezi Ruskem a EU se zastavila minulý rok poté, co Polsko vyrukovalo s požadavkem, aby Moskva nejprve zrušila zákaz dovozu polského masa a ratifikovala Energetickou chartu. Lavrov označil odklad dosažení dohody za umělé a dodal, že Moskva očekává, že Polsko přispěje k vyřešení vzniklé patové situace.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek