EU: Sankce na Írán uvaleny budou

12.02.2007
Společné stanovisko unie dosud komplikovalo Španělsko kvůli tomu, že byl v textu uveden také Gibraltar, který považují dlouho za své území, až je pod britskou správou.

Ministři zahraničí Evropské unie se v Bruselu dohodli na uvalení sankcí na Írán, které již v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Společné stanovisko unie dosud komplikovalo Španělsko, které odmítalo přijetí textu, neboť v něm byl uveden i Gibraltar. Španělové jej však několik století považují za své území, navzdory tomu, že je pod britskou správou.


„Oba zainteresované státy dnes dospěly k řešení, které bylo přijato bez další diskuse,“ řekl novinářům krátce po příjezdu na pravidelné zasedání ministrů zahraničí v Bruselu šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zároveň upozornil, že v současnosti podrobně zkoumá nabídku Íránu na obnovení rozhovorů i íránském jaderném programu.


Hlavním bodem dnešního jednání však není Írán, ale Kosovo. EU se totiž bude zabývat plánem emisara OSN na budoucí status Kosova. I když se očekává, že ministři zvláštního zmocněnce OSN pro Kosovo Marttiho Ahtisaariho podpoří, jednotlivé členské státy se liší v názorech na to, do jaké míry brát ohled na Srbsko.


Ahtisaari začátkem února zveřejnil návrh, který Srbové i kosovští Albánci považují za cestu k samostatnosti Kosova. Zatímco Albánci jej s určitými výhradami přijali, všechny politické strany v Srbsku návrhy příkře odmítly.


Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana ještě před zasedáním novinářům řekl, že EU by měla po výsledku voleb v Srbsku, jenž dává šanci na sestavení demokratické koalice, vyslat Bělehradu „pozitivní signál“. Unie loni přerušila se Srbskem asociační rozhovory, o jejichž případném obnovení se v poslední době často hovoří.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek