EK zahájila právní kroky proti Německu

26.02.2007
Německý ministr hospodářství Michael Glos je přesvědčen, že zákon o telekomunikacích, který se Evropské komisi nezamlouvá, je ve své nynější podobě pro Německo přínosný.

Evropská komise zahájila právní kroky proti Německu, protože země dosud nesladila zákon o telekomunikacích s požadavky Bruselu. Bývalý monopol Deutsche Telekom podle nového německého zákona stále může omezovat přístup ke své nové superrychlé internetové síti, ačkoli podle pokynů komise měl přístup k ní umožnit i konkurentům.

„Mrzí mě, že se Německo rozhodlo ignorovat obavy, které má komise ohledně tohoto nového telekomunikačního zákona,“ řekla podle agentury Reuters ke kroku Bruselu komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová. Německu se přitom z Bruselu dostalo několikerého varování.

Země má teď 15 dnů na to, aby na oficiální sdělení odpověděla. Redingová dala najevo, že se bude snažit případ maximálně urychlit, aby se dostal k Soudu první instance co nejdříve. Pokud půjde vše podle jejích představ, u soudu by případ mohl být do léta. Zákon, o který ve sporu jde, v Německu platí od soboty.

Evropská komise Berlín opakovaně varovala, že pokud zákon uvede do praxe, trest přijde záhy. Evropská exekutiva má totiž snahu otevřít trh konkurenci, zejména v oblasti širokopásmového internetu, a zajistit, že bývalé monopoly nevyužívají nespravedlivých výhod, aby tak na trhu nebyly znevýhodňovány mladé firmy.

Rivalové Deutsche Telekomu si stěžovali, že nový zákon jim přechodně znemožní přístup na trh širokopásmového internetu. Telekom ale tvrdí, že do nové sítě investoval tři miliardy eur, takže potřebuje ochranu. Zákon mu ji prý poskytuje.

Dnešní krok Evropské komise staví Německo na stejnou úroveň, jako je Polsko. Proti tomu už komise zahájila šest různých právních kroků, každý se určitým způsobem týká telekomunikačního trhu. Obě země tak patří k největším hříšníkům z celé unie, pokud jde o aplikaci telekomunikačního zákona.

Německý ministr hospodářství Michael Glos je ale přesvědčen, že zákon o telekomunikacích je ve své nynější podobě pro Německo přínosný. „Posilujeme důvěru spotřebitelů v elektronické služby, čímž podporujeme rozvoj inovativních služeb, které nabízejí přidanou hodnotu,“ uvedl už dříve ministr.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek