Nejšťastnějšími Evropany jsou Dánové, Češi jsou spíše skeptičtí

26.02.2007
Čechy podle průzkumu nejvíce trápí nejistota ohledně budoucího odchodu do penze a výší důchodu, s jakou mohou počítat.

Podle dnes zveřejněného průzkumu Eurobarometr jsou nejšťastnějšími v rámci EU lidé v Dánsku, Irsku a Nizozemsku. Češi jsou, co se týče osobní spokojenosti, lehce pod průměrem. Obyvatele ČR údajně znejišťuje především nejistota ohledně budoucího odchodu do penze a výší důchodu, s jakou mohou počítat. Starosti jim dělá také hrozba nezaměstnanosti a dostupnost zdravotní péče.

„Velmi šťastná“ je podle průzkumu, v němž odpovídalo přes 26.000 lidí, téměř polovina Dánů a Irů, celkově pak čtvrtina obyvatel unie. Naopak v ČR se šťastně cítí jen 16 procent obyvatel a na Slovensku ještě méně – zhruba deset procent Slováků.

Pro pocity štěstí a spokojenosti jsou pro Evropany důležité hlavně zdraví, rodina a přátelé. Nejméně podstatná je naopak politika, kterou za důležitou nepovažuje skoro polovina lidí. Ještě méně podle průzkumu politika ovlivňuje občany Česka – důležitá je jen podle čtvrtiny oslovených.

Evropané příliš nedůvěřují ani politickým institucím a Češi v tomto ohledu patří vůbec k největším skeptikům. Tři čtvrtiny z nich totiž uvedly, že nedůvěřují žádné instituci.

Co se týče budoucnosti, převládá v Evropě mírný optimismus: třetina lidí počítá s tím, že směr jejich života v příštím roce nabere pozitivní obrat. Ale i tady existují výjimky – nejčerněji vidí budoucnost v osobním životě, v práci i v ekonomické situaci Maďaři, Češi mají spíš tendenci věřit, že jejich život nebude v brzké budoucnosti ani lepší, ani horší.

Výhledy do vzdálenější budoucnosti jsou poněkud méně optimistické: jen 17 procent obyvatel EU si totiž myslí, že jejich děti budou mít jednodušší život než oni sami.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek