Na evropskou daň je ještě brzy. Změna systému je však nutná

05.03.2007
Návrh zprávy francouzského europoslance Lamassourea uvádí, jak by mohl být nový systém financování EU zaveden a jak by se ve státech Unie projevil.

Návrh zprávy o budoucnosti vlastních zdrojů Evropské unie poslance Evropského parlamentu Alaina Lamassourea, který je brán jako součást přípravy plného a rozsáhlého přezkumu oblastí výdajů a příjmů EU včetně britské slevy, se zabývá možností vlastních finančních zdrojů Unie. Komise toto téma předložila začátkem roku 2006 a jeho cílem je uplatňovat příslušná rozhodnutí přijatá na zasedání Evropské rady v Bruselu, již uvedl, že nedostatky stávajícího systému vlastních zdrojů jsou zásadní.

Jednání o novém finančním rámci na období 2007 – 2013 přivedlo europoslance k otázce budoucnosti vlastních zdrojů EU. Podle výsledků není současný systém vlastních zdrojů pro EU s 27 členskými státy stabilní a koherentní finanční základnou pro uskutečňování jejích politických rozhodnutí, uvádí návrh zprávy francouzského europoslance Lamassourea. Příspěvky členských států plynou stále ze státních rozpočtů jednotlivých zemí, přičemž jejich výše se vypočítává metodou, která je čím dál tím neprůhlednější, nespravedlivá a pro občany nepochopitelná.

Dokument upozorňuje na fakt, že systém, v němž přibližně 85 procent příjmů Unie nepochází ze skutečných vlastních zdrojů, nýbrž přímo z národních rozpočtů v podobě zdrojů z DPH a HNP, odporuje ustanovením a záměru Římské smlouvy, podle níž by mělo Společenství usilovat o systém skutečných vlastních zdrojů místo systému, který by čerpal přímo z národních příspěvků.

Setkání s národními parlamenty vyústilo v základní prvky budoucího systému vlastních zdrojů:
1. plné respektování daňové svrchovanosti členských států
2. daňová neutralita
3. žádné změny objemu rozpočtu EU
4. postupné zavádění nového systému
5. vytvoření jednoznačné politické vazby mezi reformou příjmů a reformou výdajů

Z toho vyplývá: 1. nový systém nesmí za žádných okolností dávat EU právo ukládat daně, daňová svrchovanost bude i nadále výsadou členských států. Ty mohou Unii na určitou dobu povolit získávání finančních prostředků z určitého podílu na jedné dani. 2. pokud by byla přidělována část určité daně Evropské unii, muselo by dojít k odpovídajícímu snížení na jiných místech. 3. strop 1,24 procent HDP bude považován za samozřejmý. 4. zavádění nového systému až od roku 2014, přičemž bude vymezeno dostatečné přechodné období nutné k odstranění starého systému. 5. reforma struktury příjmů EU musí jít ruku v ruce s reformou výdajů EU.

Autor: mab-iHNed

Sdílet tento příspěvek