Brusel rozhodne, na co dá Česku miliardy

25.05.2007
Jestli někdy bylo na ministerstvu pro místní rozvoj rušno, tak právě včera. Den před konečným jednáním s Evropskou komisí tu česká strana na poslední chvíli řešila podobu hlavních oblastí, kam půjdou evropské peníze.

Zda s českým návrhem rozdělení 770 miliard korun v letech 2007 – 2013 bude souhlasit i bruselská strana, se ukáže dnes. Evropská komise chtěla po české straně, aby do dokumentu zakomponovala její připomínky, které do Česka dorazily už v polovině dubna.

Bruselu se nelíbil zejména relativně vysoký počet operačních programů – tedy jednotlivých oblastí, kam budou evropské peníze rozděleny. Brusel měl třeba výhrady k existenci samostatného programu pro Prahu, protože je finančně náročné na každý program dohlížet. „Nakonec jsme tam tento program nechali. Chceme udržet počet operačních programů, protože nechceme zdržet čerpání peněz,“ řekla včera po jednání Milena Vicenová, členka českého vyjednávacího týmu, která má na starosti regiony.

Evropská komise kritizovala i to, že se některé programy, třeba ty zaměřené na inovace, překrývají. Vadil jí také vysoký počet různých monitorovacích výborů. „Tyto připomínky jsme do našeho návrhu zapracovali,“ řekla Vicenová.

Pokud se dnes Česku podaří obhájit svůj návrh rozdělení peněz, bude teprve jedenáctou zemí z 27, které se to podaří. Částečně tak stáhne zpoždění, za které bylo také Bruselem kritizované – první návrh rozdělení peněz poslalo jako poslední spolu s Lucemburskem. Neznamená to však, že peníze půjde hned čerpat.

Česko teď bude obhajovat podobu jednotlivých operačních programů – podmínky pro jednotlivé projekty, způsob řízení a dohled nad rozdělováním peněz.

Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského server Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor: (pse), Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek