Evropské peníze v nedohlednu

28.05.2007
Čeští podnikatelé a státní instituce si stále nemohou sáhnout na desítky miliard korun slíbených z Bruselu. Historické příležitosti, která se už nemusí nikdy opakovat, stále chybějí základní pravidla definitivně schválená Evropskou komisí.

Kvůli tomu mohou první peníze z Bruselu dorazit do Česka až na konci tohoto či na začátku příštího roku. Připouštějí to úředníci, kteří s bruselskými kolegy minulý pátek jednali o Národním strategickém referenčním rámci. Tedy o jakési „bibli“ rozdělování evropských peněz. Podle nich by mohla být konečná dohoda o čerpání peněz uzavřena v červnu.

Přitom ještě začátkem minulého týdne ministerstvo pro místní rozvoj tvrdilo, že definitivní dohoda bude podepsána v pátek.

Největší nejistotu vyvolává zpoždění v regionech. Ty mají o peníze z evropských fondů obrovský zájem. A starostové mnoha měst a obcí už přípravu projektů dotáhli až ke stavebním povolením. „Samozřejmě že jsme netrpěliví. V plánu máme dvanáct projektů, většina z nich už je hotová. Snad se dotace alespoň částečně odblokují,“ doufá starosta Vysokého Mýta Martin Krejza.

„Pravidla, která si Česko pro čerpání dotací nastavilo, jsou příliš složitá, složitější než ve většině ostatních států,“ vysvětluje ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. S tím, že je to jednoznačně vina předchozí vlády.

„Momentální situaci nelze omlouvat tím, že kdosi kdysi zaspal. Na můj vkus se i teď pohybujeme moc pomalu. Na úředníky je potřeba vyvinout politický tlak,“ kritizuje i současný kabinet hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

O něco lépe než regiony jsou na tom malí a střední podnikatelé, kteří chtějí z Bruselu příspěvek například na vybavení svých provozů nebo na reklamu a propagaci. Od nich alespoň ministerstvo průmyslu přijímá v rámci programů Rozvoj a Marketing jejich projekty. Podniky se tak k evropským penězům – po schválení pravidel rozdělování – dostanou nejdříve.

„Je to spíše o statečnosti než o riziku otevřít programy ještě před jejich schválením,“ hodnotí počínání ministerstva průmyslu náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček. Právě jeho úřad však tak „statečný“ není. A prší na něj za to kritika od hejtmanů a starostů ze všech stran. Kárá ho i evropská komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová. A vicepremiér Čunek bez bližších podrobností slibuje: „Nezávisle na tom, jak daleko jsou jednání, budeme některé operační programy vyhlašovat v následujících měsících.“

Česko má v letech 2007 až 2013 možnost čerpat z evropských fondů 770 miliard korun. Na peníze čeká doprava – na stavbu a opravy silnic a železnic má jít nejvíc peněz, 162 miliard korun. Na životní prostředí může Česko dostat 138 miliard a do regionů by mohlo připlynout minimálně 131 miliard korun.

Autor: Petr Sehnoutka, Jana Havligerová

Sdílet tento příspěvek