Martin Říman: Brusel nás přídělem poškodil

28.05.2007
Evropská komise při výpočtu emisních povolenek pro Česko vycházela ze špatných dat. Hlavně tím přesvědčil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) vládu k podání žaloby na komisi. A navíc mu nahrává i nálada v dalších středoevropských zemích – Slovensku, Polsku i Maďarsku.

HN: Čím jste přesvědčil kolegy z vlády, aby žalobu schválili?

Evropská komise poškodila Českou republiku jednak kvůli nevhodně komplikovanému modelu výpočtu a dále kvůli špatným datům, která použila při výpočtu přídělu emisních povolenek. Navíc ale svou roli sehrál fakt, že je velmi pravděpodobné, že kromě Slovenska, které to udělalo už dříve, podají žalobu na Evropskou komisi ze stejného důvodu i Polsko a Maďarsko.

HN: Když podáme na komisi žalobu, znamená to, že v příštích letech budou mít české firmy víc povolenek než 97,6 milionu tun ročně – které právě u soudu chcete zpochybnit?

Ne, žaloba nemá odkladný účinek a příděl z Bruselu musíme zatím akceptovat.

HN: Jak dlouho může Evropský soudní dvůr rozhodovat?

Těžko říct, jde o bezprecedentní krok.

HN: Takže může verdikt padnout klidně až za pět let, jak varují někteří odborníci?

To se vyloučit nedá.

HN: Co tedy může zemi případné vítězství u soudu přinést? Můžeme vysoudit například nějaké odškodné za to, že byly české firmy v konkurenci poškozeny?

To asi těžko, pokud bychom zvítězili, spíš by Evropský soudní dvůr uložil komisi, aby své příděly povolenek přehodnotila.

HN: Jde vám tudíž hlavně o to, aby se situace z rozdělování povolenek na příštích pět let neopakovala v dalších navazujících etapách?

O výsledku budoucího soudního řízení je zatím předčasné mluvit, uvidíme.

HN: Prozradíte, jak těžké bylo žalobu u kolegů ministrů prosadit? Kolik jich hlasovalo pro a kolik proti?

Ne, berte to jako rozhodnutí vlády, o jednotlivých názorech nemá smysl mluvit.

Autor: Zuzana Kubátová

Sdílet tento příspěvek