EK vyjádřila politování nad vývojem českých veřejných financí

30.05.2007
Očekávaná kritika přišla. Evropská komise varuje Českou republiku před negativním vývojem veřejných financí.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia vyjádřil v hodnocení konvergenčního programu ČR, který je plánem k přijetí eura, politování nad vývojem českých veřejných financí.

„Lituji, že aktualizovaný konvergenční program odsouvá nápravu nadměrného schodku českých veřejných financí nejméně o jeden rok, přestože se deficit dostal již v roce 2006 pod tříprocentní hranici,“ uvedl Almunia. Za současný vývoj českého rozpočtu může podle něj letošní náhlý nárůst výdajů, který nebyl vyvážen žádnými protiopatřeními.

Za tímto vývojem stojí především nárůst sociálních výdajů, které politici schválili ještě před loňskými volbami. Podle Almunii by se bez těchto výdajů rozpočet opět vešel pod tříprocentní hranici.

Česko se zavázalo, že letos schodek veřejných financí nepřekročí hranici 3,3 procenta HDP. Podle odhadů však stát bude hospodařit se zhruba čtyřprocentním deficitem. Komise navíc s Českem již od roku 2004 vede proceduru pro nadměrný rozpočtový deficit, který může vést až k uvalení sankcí. Krajní možností je zastavení přílivu evropských peněz do ČR.

Komise zatím odhalila jen tři obecnější doporučení, které by měla ČR zohlednit již při sestavování rozpočtu na příští rok. Prvním z nich je zastavení prohlubování rozpočtového schodku ještě letos a jeho návrat pod tříprocentní hranici nejpozději v roce 2008. Druhým doporučením je úprava výdajové stránky rozpočtu tak, aby byl zredukován podíl povinných výdajů.

Třetím a zatím posledním doporučením je zlepšení dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí v souvislosti s rostoucími náklady, které přinese stárnutí obyvatelstva. Podle komise to znamená, že ČR bude muset přijmout penzijní reformu a reformu zdravotnictví.

Kalousek: Je to zvláštní doba

Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska se posuzování konvergenčního programu uskuteční ve „zvláštní době“. Zhruba měsíc před zasedáním ministrů financí EU, které se uskuteční začátkem července a jež bude mít na programu český konvergenční program, budou o reformách hlasovat čeští poslanci. Pokud reformy neprojdou, bude to podle Kalouska rovněž znamenat konec vlády. Na červencové zasedání ministrů financí EU by tak prý přijel již jen jako ministr v demisi.

Topolánek: Reforma je nutná

Premiér Mirek Topolánek se ve svém prohlášení se stanoviskem EK v řadě bodů shoduje. Příčinou stavu veřejných financí ČR je podle něj neudržitelný vývoj zejména mandatorních, tedy zákonem daných výdajů. Tento stav ještě prohloubily předvolební sociální balíčky, zdůraznil.

„Příznivé časy byly promarněny, je nutné využít zbytku ekonomického vzestupu a neprodleně zahájit reformní opatření,“ uvedl Topolánek. Bez reformy poroste dál veřejné zadlužení a ČR ani v budoucnu nebude schopna splnit kritérium schodku veřejných financí do tří procent HDP

Vládní deficit

Autor: Roman Čibera, čtk

Sdílet tento příspěvek