Brusel kritizuje Česko za rozvrácený rozpočet

31.05.2007
Česká republika dostala z Bruselu další žlutou kartu za rozvrácené veřejné finance. Nepodaří-li se vládě prosadit reformní batoh, hrozí už příští rok červená. A s ní zastavení peněz z evropských fondů. Bez úspor, které vládní plán přináší, se deficit pod tři procenta HDP nedostane.

Evropská komise včera zemi znovu ostře kritizovala, že nesnižuje dluhy, jak se zavázala v Konvergenčním programu. Podle závazku neměl být schodek už letos vyšší než 3,3 procenta HDP. Ministr financí Miroslav Kalousek ale předpokládá, že překročí čtyři procenta.

„Česko nedodržuje opatření, která slíbilo, a nepodniká nové potřebné kroky,“ konstatoval eurokomisař Joaquín Almunia. Rozvrat rozpočtu se podle něj prohloubil před volbami, kdy poslanci zvýšili sociální výdaje o 70 miliard korun.

V Praze kritika nikoho nepřekvapila. „Hodnocení je přesně podle našeho očekávání mimořádně kritické,“ uvedl Kalousek. Almunia se s ním chce už v příštích dnech sejít, aby s ním projednal připravované reformy. Právě kvůli nim zatím komise nevydala žádné doporučení, co by Česko mělo s veřejnými financemi udělat. Kalousek si pouze v červenci v Bruselu vyslechne kritiku ostatních ministrů financí.

Jestliže vládní reformní balík neprojde, hrozí schodek 160 až 180 miliard korun – 5,4 procenta HDP. Kritiky z Bruselu tak může vláda využít k tlaku na přijetí reformy. Kabinet si prozatím nestanovil žádné konkrétní datum pro přijetí eura. Původní termín 2010 padl už loni, právě proto, že vláda nebyla schopna snížit dluhy a dodržet konvergenční program. Šéf resortu Miroslav Kalousek teď navrhuje, aby euro nahradilo korunu v roce 2012. Kabinet zatím jeho plán neschválil. Země musí dostat schodek veřejných financí pod tři procenta HDP dva a půl roku před přijetím eura.

Vláda se kritice z Bruselu nebrání. Nemá po ruce žádné argumenty, kterými by se mohla hájit. Navíc se jí hodí, protože přispívá k tlaku na reformu. „Kritika je samozřejmě nepříjemná, mnohem nepříjemnější ale je, že je absolutně objektivní a pravdivá,“ řekl Kalousek.

Přístup současného kabinetu se tak výrazně liší od předchozí vlády, která se kritická slova z Bruselu snažila spíše zlehčovat s tím, že žádné zásadní reformy rozpočtu nejsou potřeba.

Současný kabinet má jednodušší roli i v tom, že Brusel dnes kritizuje chování předchozí vlády.

Do problémů se Česko může dostat, pokud reformní balík neprojde.

Sliby o snižování dluhů v minulých letech porušilo Portugalsko, Řecko, Polsko i Maďarsko. Žádná z těchto zemí to však nedělala opakovaně. Rozpočtové schodky měly vyšší než žádaná 3 procenta HDP. Držely se však slibů o snižování dluhů, které do Bruselu poslaly. Evropská komise tak zatím ještě nikdy z zastavení přísunu peněz z fondů nesáhla. „Ta hrozba tady však samozřejmě je a nemůžeme ji brát na lehkou váhu,“ říká Kalousek.

Vyšší deficity než tři procenta měly v minulých letech i Německo, Francie nebo Itálie. Komise nepotrestala žádnou z těchto velkých zemí, které eurem platí. Hrozba sankcí je tak spíš diplomatický tlak.

Kromě samotných schodků Brusel kritizuje i to, že jsou české veřejné finance nevyzpytatelné. Předchozí vlády zpravidla ohlašovaly vyšší schodky a tím si „změkčovaly“ závazky do příštích let.

Autor: Lenka Zlámalová, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek