Německo hospodaří nejlíp od sjednocení

27.08.2007
HN.IHNED.CZ

Německo hospodaří s penězi daňových poplatníků tak dobře, že jeho veřejné finance za letošní první pololetí skončily v přebytku 1,2 miliardy eur. Je to vůbec poprvé od sjednocení země v roce 1990.

Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Spolkový statistický úřad. Jeho čísla překvapila experty i Evropskou komisi. “Je to něco, co se už dlouho nestalo, ale Němci nesmějí usnout na vavřínech,” vyjádřil se pro britské Financial Times nejmenovaný činitel komise.

Čemu vděčit za přebytek

O překvapivý přebytek se zasloužily především o 5,7 procenta vyšší příjmy rozpočtu, které na daních vynesla čilá hospodářská konjunktura v Německu.

Kromě toho se spolkový stát “zahojil” na dani z přidané hodnoty, jejíž hlavní sazba od počátku letošního roku stoupla o tři body na 19 procent. Šlo o vůbec největší zásah do daňové soustavy v poválečných dějinách Německa.

Nezávislí experti oceňují, že vláda v Berlíně prosadila striktní rozpočtovou politiku, kdy mimo jiné seškrtala velkorysé výdaje na podporu v nezaměstnanosti a omezila subvence. “Německo je v kontrole výdajů mnohem přísnější než Velká Británie, Francie nebo Spojené státy,” komentuje v listu Financial Times hlavní ekonom Bank of America pro Evropu Holger Schmieding. Poukazuje přitom na to, že spolkové výdaje během letošního prvního pololetí stouply pouze o 0,7 procenta.

Podle Schmiedinga i dalších expertů je tak šance, aby Německo letos poprvé po mnoha letech hospodařilo s rozpočtovým přebytkem. Naposledy to bylo v roce 1989 a předtím v roce 1973.

Vláda je stále v pokušení

I když se veřejné finance v největší ekonomice eurozóny uzdravují, podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung není důvod k velkému jásotu. Peníze totiž zbyly městům, zemským vládám a sociálním pokladnám. Naproti tomu spolková vláda v Berlíně si pořád půjčuje. Proto také nehodlá měnit svoji dosavadní předpověď, podle které německé veřejné finance za letošní rok skončí ve schodku odpovídajícím zhruba 0,5 procenta HDP.

Důvod? Spolková vláda je stále v pokušení více utrácet. Například na vytváření nových pracovních míst, na další hospodářskou obnovu východních spolkových zemí či na výstavbu železničních rychlodrah. Berlín proto žádné nové daňové úlevy nechystá. “Kdo je nyní požaduje, volá po časech, kdy jsme nakupili veřejné dluhy za půldruhého bilionu eur,” podotýká ministr financí Peer Steinbrück. “Jenom na úroky z nich ročně padne kolem 40 miliard eur,” doplňuje Volker Kauder, který ve Spolkovém sněmu šéfuje frakci CDU-CSU.

Léčit veřejné finance se v EU zvolna daří i největším “hříšníkům” – Řecku, Portugalsku a Maďarsku, jehož schodek (letos se čeká kolem sedmi procent HDP) je nejvyšší v celé EU.

Nevalně je na tom ovšem také Česko. České veřejné finance se zhoršují a rozpočet podle poslední analýzy ministerstva financí skončí letos schodkem kolem 138 miliard korun (3,9 procenta HDP).

schodek veřejných financí v Německu

Autor: Václav Lavička

Sdílet tento příspěvek