Karamanlis, reformátor Řecka

17.09.2007
HN.IHNED.CZ

Kostas Karamanlis je stejně jako jeho hlavní oponent George Papandreu členem prominentní politické dynastie, která ovlivňuje dění v Řecku po desítky let. Jeho strýc Konstantine Karamanlis byl prezidentem Řecka po roce 1974, kdy byla v zemi obnovena demokracie.

Předsedou strany Nová demokracie se Kostas Karamanlis stal v roce 1997. O tři roky později ještě volby těsně prohrál. V roce 2004 už ale pravice s převahou zvítězila.

Karamanlisovi nahrálo, že socialisté za předchozích více než deset let nedokázali příliš snížit nezaměstnanost, která přesahovala 10 procent. Hospodářskou politiku založil na snižování daní, investičních pobídkách a deregulaci.

V zahraničí, především v ústředí Evropské unie, si jednapadesátiletý politik vysloužil uznání za to, že se mu podařilo snížit deficit hrubého domácího produktu. Ten ještě před pár lety přesahoval pět procent. Řecko tak zoufale porušovalo pravidla zemí používajících společnou měnu euro.

V loňského roce byl deficit HDP v Řecku už jen 2,6 procenta a pro letošní rok vláda ohlásila, že hodlá deficit srazit na úroveň 2,4 procenta.

Karamanlis ale za nepopulární úsporné kroky zaplatil cenu v podobě propadu popularity. Zažil stávky i protesty proti reformám vzdělávacího systému.

Řecký premiér vystudoval na univerzitě v Aténách práva. Později studoval ve Spojených státech politiku a ekonomii.

Sdílet tento příspěvek