Staronovou řeckou vládu čekají obtížné reformy

18.09.2007
HN.IHNED.CZ

Voliči v Řecku svým způsobem vystavili premiéru Kostasi Karamanlisovi a jeho vládě žlutou kartu. Pravicový kabinet může dále pokračovat v nastoleném trendu, ale s výrazně oslabeným mandátem. Jen těsná většina v parlamentu se může stát problémem při prosazování nepopulárních reformních kroků.

Premiér Karamanlis nicméně bezprostředně po vyhlášení volebních výsledků prohlásil, že reformy budou pokračovat. „Dali jste nám mandát pro nový, rozhodnější začátek. Pro to, abychom pokračovali rychleji a s větším odhodláním,“ uvedl Karamanlis.

Konzervativní strana Nová demokracie získala 152 míst v třísetčlenném parlamentu. Při posledních volbách v roce 2004 jí připadlo 165 křesel. Ztratila ale i druhá velká politická formace – socialistický PASOK. Socialistům dalo hlas jen těsně přes 38 procent voličů, což jim přisuzuje 102 křesel ve sněmovně. Tak špatně PASOK nedopadl od roku 1977.

Od obou hlavních stran se část voličů odvrátila. Bezprecedentní zisk zaznamenaly malé strany z obou částí politického spektra. Poprvé v historii bude mít deset poslanců krajně pravicová strana LA. O. S.

Požáry a sliby

Konzervativcům pod vedením Kostase Karamanlise výrazně uškodil způsob, jakým vláda reagovala na srpnové požáry, které si vyžádaly 65 obětí na životech. Přesto opozice nedokázala přesvědčit dostatečný počet voličů o tom, že by situaci zvládla lépe.

Nezabraly ani sliby velkorysé podpory lidem postiženým požáry a vidina vytvoření zón ekologicky čistého hospodářství na poničených územích.

Premiér Karamanlis opětovně přislíbil lidem, kterým oheň zničil živobytí, že vláda veškeré závazky vůči nim dodrží. Obnova země po požárech však bude jen prvním obtížným úkolem, který na kabinet čeká.

Řecko hospodářsky zaostává za většinou zemí eurozóny, má znepokojivě vysoký veřejný dluh a nezaměstnanost stále sahá téměř k deseti procentům.

Těsná většina

Karamanlisovou odpovědí na potíže řecké ekonomiky je liberalizace spojená s úspornými opatřeními. Premiér chce také snižovat daně a privatizovat důležité podniky. „Politické podmínky pro drastickou reformu se zhoršily,“ uvedl analytik Deutsche Bank Theodor Schönebeck. Reagoval tak na fakt, že vláda bude mít v parlamentu jen o čtyři hlasy více než sjednocená opozice.

Drtivá většina ekonomů se shoduje, že nejvážnějším problémem Řecka je zastaralý penzijní systém. Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj označila řecký důchodový systém za „fiskální časovanou bombu“.

Pokud by nedošlo k žádným změnám, Řecko by v roce 2050 dávalo na důchody téměř čtvrtinu svého HDP. „Kdyby byla reforma penzí odložena o další čtyři roky, situace by nešla zachránit,“ poznamenal Chris Pryce z britské společnosti Fitch Ratings.

Konzervativci také oznámili, že chtějí zprivatizovat několik důležitých firem. Od toho si slibují zvýšení konkurence a hospodářský růst. Ten se v současnosti pohybuje kolem čtyř procent.

Na vítězství pravice ve volbách včera pozitivně reagovala burza v Aténách. Očekává se, že vláda prodá přinejmenším část svého podílu v telekomunikační společnosti OTE. Kabinet by měl také deregulovat tarify pro dodávky elektrické energie a některé další služby.

Autor: Jan Bumba

Sdílet tento příspěvek