Malí Francouzi se těší, že jim skončí sobotní škola

03.10.2007
HN.IHNED.CZ

Z té zprávy se svorně radují francouzští žáci, učitelé i rodiče. Sobotní výuka na základních školách bude zrušena od počátku příštího školního roku, oznámil ministr školství Xavier Darcos.

V rozhovoru pro stanici TF1 uvedl, že změna je součástí šířeji pojatých reforem. Nyní se zkvalitní především výuka základních škol pro žáky ve věku do 11 let. Později chce ministr zrušit soboty i starším žákům

Uvažovalo se, že tři sobotní hodiny se přesunou do pracovního týdne. Odpadly by tedy volné středy, další francouzská specialita. Nakonec se ale zřejmě sníží celkový počet hodin. Jen pro zhruba 15 procent žáků, kteří mají problémy s výukou, zůstane její rozsah zachován.

Ministr Darcos v listu Le Monde argumentoval, že francouzští žáci stráví ve škole 936 hodin ročně, oproti evropskému průměru 800 hodin. Darcos se současně přimlouval, aby v některých školách, kde je zájem, zůstalo sobotní vyučování zachováno jako nepovinná výuka – ve formě kulturních a sportovních aktivit.

To platí třeba pro chudá přistěhovalecká předměstí, kde platí, že přítomnost ve škole dává určitou jistotu, že mládež právě neprovádí nepřístojnosti. Výuku by zajišťovali dobrovolníci z řad vychovatelů.

Opatření podporuje mezi jinými i prezident Nicolas Sarkozy, který má jedenáctiletého syna.

Novinářka Veronika Uhlířová patří mezi francouzské maminky, které si už opatření mohly užít.

Bydlí totiž v jednom z pařížských obvodů, které už dříve změnu zavedly. V Paříži už mají děti v sobotu dopoledne volno – na rozdíl od většiny francouzských škol. Naopak se jim zkrátily některé prázdniny, takže rozsah výuky je i tam stejný. Nebo děti musely navštívit hodiny ve středu.

„Místo sobotní výuky jsme přišli o část svátků, pozitiva ale výrazně převažovala,“ uvedla Uhlířová v telefonickém rozhovoru. Nadšené přijetí rušených sobot podle ní zřejmě vedlo ke snaze prosadit změnu i na celostátní úrovni“ Pro se vyslovuje stabilně asi 80 procent rodičů a téměř 60 procent učitelů,“ říká. Většina Francouzů se těší na více volna a bezstarostné plánování víkendů.

Proti jsou rodiče, kteří pracují o sobotách, třeba prodavači.

Jiný průzkum v listu Nouvel Observateur naznačil, že většina rodičů si přeje rovněž zachování volného dne v týdnu. Ve prospěch lákavého čtyřdenního školního týdne se klidně vzdají tří neděl ze školních letních prázdnin.

Mezi příznivce změn se řadí také početná skupina rozvedených rodičů. Muži říkají, že se usnadní jejich kontakt s dětmi. „Značně se zjednoduší život rozvedených párů,“ míní Farid Haman z rodičovského sdružení.

Tradice sobotní výuky se datuje z dob, kdy hrála silnou roli na školách katolická církev. Čtvrtek byl věnován náboženství a zameškaná výuka se nahradila v sobotu.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek