Šéf německé SPD Beck bojuje o svou pozici

16.10.2007
HN.IHNED.CZ

/Od naší zpravodajky/

Cíl dvou hlavních protagonistů německé sociálnědemokratické strany SPD, jejího šéfa Kurta Becka a jejího bývalého předsedy a dnešního vicekancléře Franze Münteferinga, je očividně jasný: zahladit spory o reformy. Na stranickém sjezdu za dva týdny nebude po nich ani památky, všichni budou pěkně táhnout za jeden provaz.

Oba politici už delší dobu vedou velké spory o tom, zda a jak pozměnit reformy, které zavedl bývalý kancléř Gerhard Schröder, nyní se ale chtějí dohodnout na kompromisu. Beckovi takové řešení pomůže upevnit pozici ve straně a ukázat, kdo drží otěže v ruce, Müntefering sice trochu ustoupí, svou pozici si ale udrží také.

Jablkem sváru mezi oběma politiky je takzvaná Agenda 2010 a její ustanovení ohledně vyplácení podpory v nezaměstnanosti zvané „ALG I“. Beck chce dobu možnosti pobírání této podpory pro osoby starší 50 let prodloužit až na 24 měsíců. Dosud činil nárok měsíců dvanáct, u lidí starších 55 let pak osmnáct. „Lidem, kteří přijdou o práci, musíme dát opravdovou šanci opět najít práci,“ tvrdí. Oporu má i u strany.

Člen představenstva SPD a někdejší vládní kolega Schrödera, Müntefering, se naopak zpočátku stavěl výrazně proti. Měnit agendu, a tím pádem i odkaz kancléře podle něj nepřipadalo v úvahu. Důvodem je jednak fakt, že její opatření očividně velmi dobře zabírají (což dokazuje i výrazně klesající nezaměstnanost), ale zadruhé i to, že by si někteří mohli myslet, že jedna malá změna otevře dvířka ke změnám mnohem větším.

V rámci uklidnění situace je ale nyní Müntefering přece jen ochotný jednat o kompromisu. „Delší podpora ano, ale formou například rekvalifikačních programů,“ zní jeho nabídka, s níž přišel o víkendu. „Musíme lidi dostat pryč z nezaměstnanosti a když to nepůjde jinak, také trochu popostrčit,“ vysvětluje.

Jak Beck na tento návrh bude reagovat, by se mohlo ukázat již dnes, na setkání obou politiků. Definitivně jasno by mělo být nejpozději do příštího pondělí, pak by vedení strany mohlo na sjezdu předložit společný návrh.

Přestože se Beck zřejmě dokáže ve sporu o Agendu 2010 prosadit více, zcela vyhráno nemá. Šrámy, které jeho image utrpěla v posledních měsících, jsou hluboké a napravit je nebude snadné. SPD neustále odchází členové, měsíčně zhruba něco kolem dvou tisíc. Zatímco ještě v roce 1990 strana měla přes 900 000 členů, dnes jich je méně než 600 000.

O kondici SPD svědčí také výsledky v průzkumech. Její popularita se pohybuje kolem 25 procent, zatímco CDU/CSU se může chlubit 39 procenty. Ještě horší je podpora Becka, kterého by kancléřem volilo pouze 14 procent obyvatelstva, současné kancléřce Angele Merkelové by naopak svůj hlas dalo 60 procent. Konkurencí pro SPD je také levicová Linkspartei, která vznikla v červnu spojením stran WASG a Die Linke a neustále nabývá na síle.

I navzdory nevalné pozici strany a sebe samého se ale podle pozorovatelů Beck nemusí bát. „Jeho odstranění by se vyplatilo jen ve chvíli, kdy by byla k mání lepší alternativa,“ řekl časopisu Capital Oskar Niedermeyer, vědec zabývající se zkoumáním politických stran. A někoho takového SPD nemá.

Autor: Barbara Bublíková

Sdílet tento příspěvek