SPD chce omezit rychlost na německých dálnicích

28.10.2007
Zahranicni.iHNed.cz

Na sto třicet kilometrů v hodině chtějí členové Sociálnědemokratické strany Německa omezit rychlost na německých dálnicích. S návrhem přišli na víkendovém sjezdu strany. Omezení podle nich přispěje ke snižování emisí oxidu uhličitého.

Návrh však bude mít v zemi, kde je neomezená rychlost na dálnici tradicí, malou šanci na úspěch. V západním Německu se řidiči nemusí kontrolovat od roku 1973, kdy je ropná krize donutila snížit rychlost na sto kilometrů v hodině. Automobilisté z východní části země si neomezenou jízdu užívají od roku 1989.

Podle sociálních demokratů by omezení rychlosti bylo rychlým a nebyrokratickým příspěvkem k ochraně klimatu. Zpomalení ale asi v Německu nehrozí. Mezi silnými odpůrci takovýchto za vedení jsou výrobci automobilů jako Volkswagen, BMW nebo Daimler, ale i silný německý autoklub ADAC.

Proti je i německý ministr dopravy Wolfgang Tiefensee. Všichni argumentují tím, že omezení rychlosti nezvýší bezpečnost a navíc prý neexistují nezvratné důkazy, že by vedlo ke snížení emisí. K omezení rychlosti naopak Německo vyzývá Evropská unie, která v něm vidí pozitivní krok, který by ke snížení emisí bezpochyby vedl.

Autor: Johana Chylíková

Sdílet tento příspěvek