Finsko zákonem donutilo stávkující sestry pracovat

20.11.2007
HN.IHNED.CZ

Finský premiér Matti Vanhanen byl včera podruhé za tři dny hospitalizován v nemocnici kvůli ledvinovým kamenům. Dostalo se mu naštěstí náležité péče, včerejšek byl totiž posledním dnem sporu mezi zdravotními sestrami a zaměstnavateli o výši mzdy.

Hrozilo totiž, že ode dneška budou finské nemocnice prázdné, protože sestry podaly hromadnou výpověď.

Včera odpoledne ovšem zástupci odborů pracovníků ve zdravotnictví Tehy podle agentury Reuters ratifikovali kompromisní plán, předložený o víkendu vyjednávači. Jinak by totiž finskému zdravotnictví hrozil po dvouměsíčním pracovním sporu kolaps. Finsko už dokonce vyjednávalo o převozu některých těžce nemocných pacientů do zahraničí.

Ještě předtím, než premiéra Mattiho Vanhanena odvezli s ledvinovými kameny minulý pátek do nemocnice, ovšem finský parlament stihl schválit v Evropě ojedinělý zákon: aby se udržely v chodu ty nejdůležitější jednotky v nemocnicích, ruší se výpověď podaná sestrami. Podle listu Financial Times je to poprvé, co evropská vláda prosadila zákon, který anuluje výpověď danou zaměstnancem a nutí ho zůstat v dosavadní práci.

Pod touto hrozbou představitelé Tehy přistoupili na návrh, že se jim mzdy budou zvyšovat v průběhu příštích čtyř let o 22 až 28 procent. Původně chtěli zvýšení 24 procent v průběhu dvou let, ale města a regiony, zřizovatelé nemocnic, tvrdily, že na platby nebudou mít peníze.

„Jsem s výsledkem spokojena,“ řekla agentuře Reuters šéfka Tehy Jaana Laitinenová-Pesolová, podle níž 16 tisíc odborářů odvolalo masovou výpověď.

Tlak vlády byl však velmi tvrdý.

„Lidé si myslí, že to není v civilizované zemi možné. Bojí se také, jaký to bude mít dopad na pověst Finska,“ řekl minulý týden, když vláda tvrdý zákon schvalovala, Guy Ahonen, profesor z helsinské Ekonomické univerzity.

Zákon je dočasný a týká se pouze zdravotních sester. Ty tvrdily, že přijetí v parlamentu podkopalo jejich vyjednávací pozici a zpochybnily, zda jsou ve Finsku tak vůbec dodržována lidská práva.

Vláda premiéra Vanhanena už zrušila většinu kolektivních smluv o výši mezd a vyzvala, aby se mzdy dojednávaly jednotlivě. Odbory a zaměstnanci jsou naopak ve Finsku zvyklí na šířeji pojaté dohody. Finsko tak kvůli tomuto novému postoji vlády zažilo v uplynulých měsících vlnu stávek, do níž se zapojilo na 40 tisíc zaměstnanců. Protest sester byl největší.

Autor: (me)

Sdílet tento příspěvek