Nejhorší platební morálku mají Španělé

11.12.2007
HN.IHNED.CZ

Plných 94 procent podnikatelů v České republice se už někdy stalo věřiteli. Pozor by si měli dát především na platební morálku Španělů, kteří platí svým dodavatelům průměrně po více než dvou měsících od vystavení faktury. Čeští dlužníci mívají většinou zpoždění 25 dnů.

“Platební morálka v zahraničí se poslední dobou opravdu zhoršuje, a to i jako nepřímý odraz reakce finančních institucí na finanční krizi v Evropě a Spojených státech,” říká Martin Růžička, generální ředitel Komerční úvěrové pojišťovny EGAP. Jeho slova potvrzuje nedávný průzkum pojišťovny Atradius a Financial Times Deutschland, podle kterého britské firmy platí zahraničním dodavatelům v průměru po 57 dnech, o týden později než před půl rokem.

“Situace není dobrá, protože přes osm procent firem platilo ve třetím kvartálu letošního roku se zpožděním větším než 30 dní po lhůtě splatnosti. Je vidět zřejmý trend zhoršující se platební morálky, protože třetí kvartál roku 2006 vykazoval opožděné platby jenom u 6,2 procenta společností,” komentuje výsledky Británie Alena Seoud, generální ředitelka společnosti Dun & Bradstreet pro Českou a Slovenskou republiku.

Španělé platí až za 62 dní

Britové ovšem nejsou zdaleka jedinými hříšníky. Téměř shodnou dobu vyrovnání pohledávek, 56 dní, mají Francouzi. Nejhorší ze sledovaných evropských zemí jsou však Španělé, kteří dlouhodobě předstihují ostatní západoevropské země, protože dosahují zpoždění delšího než 30 dní u více než 10 procent svých závazků. Průměrná doba vyrovnání pohledávek u nich je 62 dní, i když se oproti loňsku zlepšili o sedm dní.

Ve Francii podle předpovědi Dun & Bradstreet ke zhoršení platební morálky ještě dojde, vzhledem k tomu, že roste počet bankrotujících firem, meziročně až o 13 procent.

Nepříliš dobré pověsti se se svou platební morálkou těší Italové, kteří platí 8,5 procenta pohledávek s prodlením větším než 30 dní.

“Firmy v Evropské unii si platí své závazky mezi sebou promptněji, než svým americkým obchodním partnerům,” uvádí dále Alena Seoud. “Významné rozdíly jsou vidět například u severských států, kde je zpoždění plateb do USA delší než 30 dní u téměř 30 procent firem,” doplňuje.

“Platební morálka trochu souvisí se zeměpisnou šířkou, čím více na jih, tím delší prodlevy v placení závazků,” shrnuje situaci v Evropě Julius Kudla, generální ředitel pojišťovny Euler Hermes Čescob.

Jak však podotýká Robert Čapka, ředitel pojišťovny Atradius pro Českou republiku, rizikovost spočívá nejen v geografické poloze odběratele, ale také v sektoru, ve kterém podniká. Dlouhodobě se problémy dotýkají například evropské produkce textilu.

Češi mají zpoždění měsíc

Problémy se splatností faktur a platební morálkou se nevyhýbají ani České republice. Výzkum nedávno publikovaný Hospodářskou komorou ČR uvádí, že zkušenost s nesplácením závazků má většina českých firem. A to jak z pozice věřitele, tak z pozice dlužníka. Často se dostávají do obou těchto rolí a více než polovina se jich stává dlužníky v důsledku druhotné platební neschopnosti.

Nejčastěji, v osmi případech z deseti, se v roli věřitele ocitají velké firmy. Naproti tomu takzvané mikrofirmy o maximálně devíti zaměstnancích takovou zkušenost mají “pouze” v 60 procentech. Průměrná doba zpoždění plateb se v České republice podle údajů společnosti Euler Hermes Čescob blíží 25 dnům. Platební morálka se však i v Česku významně liší podle oborů.

Ze statistik Komerční úvěrové pojišťovny EGAP vyplývá, že mezi nejrizikovější obory patří textilní výroba, zpracování dřeva, nábytku a kovovýroba. Středně rizikové jsou chemický a elektrotechnický průmysl, těžké strojírenství, služby a potravinářství. Méně rizikový je třeba automobilový, sklářský či spotřební průmysl.

Podle Roberta Čapka začínají být problémy i ve stavebnictví. “Projevuje se zde nedostatek volné likvidity, a tak firmy již začínají hledat cesty, jak faktury neplatit. Problém u odběratele se může vyskytnout ze dne na den, a firma pak může mít problémy se zaplacením faktur. A nemají pak ani na kancelářské potřeby či úklid,” vysvětluje. V roli dlužníka se už někdy ocitlo 76,5 procenta českých stavebních firem.

Podle odborníků se už nyní dá říci, že se problémům s platební morálkou české firmy nevyhnou ani příští rok. “Při výhledech na rok 2008 jsme ještě více skeptičtí než v roce letošním,” říká Martin Růžička.

Po kolika dnech firmy platí

Sdílet tento příspěvek