Britská rada platí za „aféru Litviněnko“

13.12.2007
HN.IHNED.CZ

Tah Moskvy proti ruským pobočkám Britské rady je ozvěnou úderu, kterou před půl rokem dostaly vztahy Ruska s Londýnem.

Architekti ruské zahraniční linie si zřejmě vybrali včerejšek jako den, který měl dokázat její jistou vyváženost směrem k Západu.

Moskva dvakrát práskla bičem a jednou nastavila ruku na usmířenou – to když obnovila povolení pro dovoz polského masa.

První dva kroky ovšem celkový dojem přebíjejí a připomínají, že dnešní Kreml nemá rád pocit, jako by cizina ignorovala jeho zájmy.

Symbol vzdoru

Ruské moratorium na plnění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) bylo předem ohlášené a nemuselo by mít vážný praktický dopad – jen se přeruší vzájemné inspekce a tok informací o pohybech a stavech jednotek. Vlivný poslanec Konstantin Kosačov sice minulý týden nevyloučil, že by Rusové mohli zvýšit počet vojsk u západních hranic, jestli aliance NATO posílí svou přítomnost na východě Evropy.

Žádné náhlé přesuny se ale konat nebudou a spor kolem smlouvy zůstává hlavně na politické rovině – i jako výraz ruského odporu k plánovanému rozšíření amerického protiraketového systému do Polska a Česka.

Další včerejší rána přišla z Moskvy bez předchozího varování, ale vlastně se s ní taky dalo počítat. Je to totiž spíš ozvěna úderu, kterou před půl rokem dostaly vztahy Ruska s Londýnem.

„Britská rada nejednou porušila ruské zákony ve finanční, daňové a dalších sférách,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Michail Kamynin. Vysvětlil tak, proč úřady pozastavily činnost center v Petrohradu a Jekatěrinburgu. Otevřena má zůstat jen kancelář v Moskvě.

„Jejich činnost nemá jakýkoliv zákonný podklad,“ tvrdí ruská diplomacie. Britská rada podle Kamynina porušuje i mezinárodní konvenci, když působí „pod krytím“ místních konzulátů.

„Netahejte sem politiku“

Šéf rady v Rusku James Kennedy prý těmto výhradám nerozumí.

„Úzce spolupracujeme s ruskými úřady, zvláště daňovými, a naše činnost je zcela v souladu se zdejšími daňovými a pracovními zákony,“ prohlásil Kennedy.

Upozornil navíc, že Britská rada otevřela ruské kanceláře na základě bilaterální kulturně-vědecké dohody z 90. let. Právní základ pro další působení center má zajistit nová dvoustranná dohoda, ale její podpis Moskva oddaluje.

„Máme za to, že na vině jsou politické problémy mezi oběma zeměmi,“ dodal Kennedy – a Rusové to nepopírají.

„Naši dohodu brzdí nepřátelské kroky Londýna z letošního července,“ připustil Kamynin. A jeho argumenty, že Britská rada je v zemi nelegálně, odsunul do pozadí sám ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V rozhovoru pro stanici BBC explicitně spojil včerejší krok proti britským centrům s červencovým vyhoštěním několika ruských diplomatů z Londýna. „Neměli jsme jinou volbu než na to odpovědět,“ přiznal šéf ruské diplomacie.

Moskva v létě odmítla vydat podnikatele Andreje Lugového, jehož Britové považují za podezřelého z loňské vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Když Londýn nedostal Lugového před soud, přistoupil k odvetným diplomatickým krokům.

Teď vyzývá Rusy, aby do politické „aféry Litviněnko“ nezatahovali i Britskou radu. Ta je registrována jako charitativní instituce financovaná vládou a kromě výuky angličtiny nebo knihovnických služeb pomáhá místním studentům získat britské vzdělání.

Donedávna v Rusku fungovalo patnáct britských středisek, už v říjnu ale rada oznámila, že do konce roku většinu z nich zavře.

„Regionální úřady nám daly najevo, že nás tam nechtějí,“ uvedl Kennedy.

Kreml postupně ztěžuje život i domácím a zahraničním nevládním organizacím, jimž úřady například zpřísňují registrační pravidla.

Autor: Jaroslav Beránek

Sdílet tento příspěvek