Sarkozy vrací do hry reformy

23.01.2008
HN.IHNED.CZ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se znovu vrací na scénu, v zemi se mluví o jeho plánech na zlepšení situace imigrantských předměstí i dohoda s odbory.

Už to vypadalo, že se reformní elán francouzského prezidenta rozplývá v peripetiích nového vztahu. Romantické týdny po boku fotogenické Carly Bruniové ale nyní končí. Hyperaktivní Nicolas Sarkozy se opět vrací na scénu.

Veřejný prostor plní jeho plány, jak zlepšit situaci imigrantských periferií i historická dohoda francouzských odborů se zaměstnavateli. To oceňují jeho příznivci.

Doznívají ohlasy na jeho překvapivý projev o civilizačních trendech, které nesmí Francie opomíjet. Ten oceňují i jinak k prezidentovi kritičtí voliči socialistů.

K tomu Sarkozy stihnul vysvětlit priority unijního předsednictví, přijmout pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa a připravit se na zítřejší cestu do Indie. Znovu se objevují komentáře, že chce řešit docela všechno – a své ministry odsuzuje k nečinnosti.

Neodepisujte ho!

Přesto Francouzi vnímají Sarkozyho novou optikou.

„Už to není ten prezident, který v loňských volbách přicházel s jasným reformním poselstvím,“ míní pařížský publicista Jiří Slavíček. „Mají pocit, že zmírnil tón, že víc taktizuje.“

Poslední týdny se opravdu zdálo, že reformátor Sarkozy ztlumil tón. Vztah s Carlou reformy přebil.

Ekonomický útlum ve světě totiž jeho plánům nepřeje. A tak se objevily připomínky, že i jeho kdysi razantní gaullistický předchůdce Jacques Chirac začínal plný reformního elánu – a končil jako starý unavený muž.

Vytrácí se Sarkozyho tah na branku, říkají Francouzi. Ztrácí se jeho přesvědčivost i procenta v oficiálních průzkumech. Prezidentova kariéra nabrala sestupný trend. Pád to ale není.

„Bylo by velmi předčasné nyní Sarkozyho odepisovat,“ míní komentátor listu Financial Times.

Peněženka rozhodne

Zpět k romanci s Bruniovou. Politologové prezidenta podezřívají, že se Sarkozy snažil obsadit zpravodajství emotivním vztahem, aby upozadil debaty o klesající kupní síle Francouzů.

Zájem o jeho vánoční romanci přitom předčil očekávání.

„Podle průzkumů se náklad novin s obrazovým materiálem o Sarkozym a Bruniové zvedal v průměru o 20 procent,“ konstatuje Jiří Slavíček. „Klesající preference přitom Sarkozyho nemusí moc trápit, důležitý bude až rozhodnutí voličů.

Vzkaz levici

Hned zkraje roku vzal Sarkozy takticky munici svým soupeřům. Procházky s Bruniovou vystřídal jeho „civilizační projev“: Podle něj musí Francie opětovně objevit své univerzální kulturní hodnoty. Za hlavní výzvy světu 21. století označil změny podnebí a náboženský extremismus. To znělo libě pařížským intelektuálům i některým socialistům.

Teprve když Sarkozy promluví o vyrovnaném rozpočtu, vrátí se jeho dřívější razance.

„Nemůžeme jen tak lacině slibovat větší kupní sílu, pokud přitom nebudeme mnohem usilovněji pracovat,“ uvedl tento týden.

Potíž je v tom, že slova o odříkání zatím nemůže doplnit hmatatelnými výsledky. Dosavadní bilance reforem není nijak oslnivá. Jeho loňské kroky – snížení daní, pružnější pravidla pro trh práce a penzijní systém stejně jako nová pravidla pro univerzity – budou mít smysl jen tehdy, pokud bude Francie v reformním kurzu pokračovat. A to záleží na voličích.

„Skutečnou zkouškou budou až březnové místní volby,“ říká Slavíček. Pokud pravice uspěje v klíčových městech, bude mít Sarkozy klid. Pokud ale zvítězí třeba populární socialistický starosta Paříže Bertrand Delanoe, přibude mu na čele hodně vrásek.

Hlasování přitom bude odrazem vývoje ekonomiky. „Pokud budou mít Francouzi pocit, že mohou otevřít peněženky, má Sarkozy vyhráno,“ míní pařížský politolog Pascal Perrineau. „V opačném případě může čekat potíže.“

300 rad pro Francii

Attaliho komise…

Prezident Sarkozy si vyžádal posudek odborné komise v čele s Jacquesem Attalim, který pracoval už pro socialistického předchůdce Francoise Mitterranda a byl prvním šéfem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Níže jsou nejnaléhavější z celkem 300 doporučení, jak zajistit Francii růst. Attaliho návrhy budou zveřejněny dnes.

…a některá její doporučení

Středoškoláci v prvním ročníku musí s přehledem zvládat francouzštinu i matematiku.

Je potřeba vytvořit deset elitních univerzitních center, z 80 procent za soukromé peníze.

Podporovat ekonomické segmenty budoucnosti, hlavně nové technologie, ekologii i turistiku.

Vybudovat deset nových vzorových měst, nazývaných „ekopole“.

Do roku 2016 zajistit každé domácnosti i administrativní budově přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Rozvíjet infrastrukturu, z pařížského letiště Roissy učinit jedničku na evropském trhu, z Paříže finanční centrum a přístavy Le Havre a Marseille otevřít zahraniční konkurenci.

Vytvořit agenturu na podporu firem s méně než s 20 zaměstnanci.

Rozvíjet příležitosti pro seniory.

Omezit zdanění platů, zvýšit daň z přidané hodnoty.

Otevřít soutěži vysoce regulované profese, jako jsou kadeřníci, taxikáři či lékárníci.

Omezit zbytnělou byrokracii a rozsáhlé veřejné výdaje.

Zdroj: reuters

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek