Řecký premiér navštívil Turecko a uctil památku prvního prezidenta

26.01.2008
iHNed.cz

Téměř po padesáti letech navštívil předseda řecké vlády Turecko. Tato oficiální cesta trvala tři dny a premiér Kostas Karamanlis si od ní slibuje zlepšení vztahů obou zemí.

Kostas Karamanlis přijel do Turecka ve středu 23. ledna a během návštěvy se setkal jak s tureckým prezidentem Abdulahem Gülem, tak s premiérem R. T. Erdoganem.

Hlavním tématem jednání byl vstup Turecka do Evropské unie. Karamanlis Turkům naznačil, jak mohou svou pozici vůči Evropské unii zlepšit. Jestliže Turecko umožní působení ekumenickému patriarchovi Bartoloměji I., bude to podle Karamanlise krok směrem k EU. Bartoloměj je považován za nejvýznamnějšího představitele pravoslavného světa.

Turecko potřebuje řeckou podporu pro své evropské ambice, a tak turecký premiér Recep Tayyip Erdogan nechal možnost řešení otázky kněžského semináře otevřenou.

V otázce tureckého vstupu do EU však hraje prvořadou roli kyperská otázka. Ostrov je od 70. let minulého století násilně rozdělen na tureckou a řeckou část; od roku 2004 se řecký Kypr stal členským státem Evropské unie, zatímco samozvaná Severokyperská turecká republika je celá desetiletí prakticky v mezinárodní izolaci. Turecko oficiálně neuznává tento stát.

Po rozhovorech s Karamanlisem turecký premiér Erdogan řekl, že po volbách, které v řecké části Kypru proběhnou v tomto roce, bude nová příležitost k diplomatickým jednáním.

Debatu veřejnosti okolo návštěvy Karamanlise v Turecku vyvolalo premiérovo uctění památky Mustafy Kemala Atatürka, zakladatele turecké republiky. Podle mnoha Řeků je totiž Atatürk zodpovědný za vytlačení řecké armády, která po první světové válce obsadila značnou část západního Turecka.

Autor: Alena Konvalinová

Sdílet tento příspěvek