Španělé a Italové hledají lídry pro horší časy

04.03.2008
HN.IHNED.CZ

Evropa dýchá těžce pod náporem hypoteční a finanční krize: nyní čekají politici s napětím první dva vážné voličské testy od chvíle, kdy těžkosti propukly.

Španělé jdou k parlamentním volbám tuto neděli, Italové o měsíc později. V obou případech budou hlasovat rozladění voliči, kteří mají pocit, že jim politici málo naslouchají.

Slábnoucí ekonomiky přitom neposkytnou pevnou oporu vládnoucím stranám: v Itálii rozklíženému slepenci levicových stran, ve Španělsku poměrně kompaktním socialistům. Ti se až donedávna o výsledek nebáli, průzkumy voličských nálad naznačovaly jejich přesvědčivé vítězství.

Španělsko má navíc za sebou dekádu obdivuhodného ekonomického i politického vzestupu. Také to hraje ve prospěch vlády.

Teď má ale šéf španělské socialistické vlády José Luis Zapatero opravdu vážné starosti.

Stále sice vede zhruba o čtyři procentní body před opozičními konzervativci, vítězství ale zdaleka nemá jisté. V poměrně bezbarvé předvolební kampani se mu stále nedaří přetáhnout na svou stranu rozhodující díl nerozhodnutých voličů.

„Zapatero možná udělal velkou chybu, že volby nevyhlásil dříve,“ řekl Juan Carlos Martinez Lazaro, ekonom z madridského Instituto de Empresa.

Vedle chřadnoucí ekonomiky, která je podle průzkumů důležitá pro 68 procent Španělů, budou hlavními tématy voleb také imigrace a mezinárodní terorismus.

Španělům většinou vyhovují recepty pravice na řešení nadměrného přílivu přistěhovalců. Počet lidí, kteří by volili konzervativce, proto od počátku roku stabilně stoupal, naopak počet stoupenců levice zůstával stabilní.

Španěly zaujal návrh pravice na zřízení jakéhosi „integračního období“, během kterého by se zavázali, že budou dodržovat španělské zákony a zvyklosti. To by pro přistěhovalce znamenalo, že se budou učit španělsky a také, že opustí některé zvyky – jako je polygamie či ženská obřízka – které jsou ve Španělsku trestné.

Jakmile přejde debata na ekonomiku, je to se socialisty horší. Po tučných létech, kdy se vytvářela nová pracovní místa a ekonomice se dařilo, počet lidí bez práce opět stoupá. Stejně tak inflace.

„Zisky z minula jsou u konce, je třeba říct, co bude dál,“ útočí na vládu šéf opoziční pravice Mariano Rajoy.

Ekonomika a imigrace dominují i kampani v Itálii. Země se smiřuje s tím, že právě úspěšní Španělé ji předhonili v HDP na hlavu.

Postavit zemi na nohy slibují oba soupeři. Původně velká propast mezi oběma soupeři se zúžila – pravice expremiéra Silvia Berlusconiho vede nad levým středem římského starosty Veltroniho jen o pouhých šest procentních bodů.

Berlusconi se snaží oslovit Italy sliby o snížení daní. Předcházející účinkování levice ve vládních křeslech nazývá „daňovým terorem“. Slíbil věci napravit. „Mám odvahu převzít tuto vládu a napravit škody,“ slibuje Italům. Voličům ovšem jeho sliby znějí poměrně omšele. Jeho předcházející vlády vnímali Italové spíše jako nástroj k uspokojování osobních ambicí.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek