Pravicová řecká vláda bojuje o reformu penzí

21.03.2008
HN.IHNED.CZ

Ani generální stávka, ucpané ulice, zavřené školy a letiště a hořící auta v ulicích neodradily řeckou pravicovou vládu od přijetí zásadní penzijní reformy. Hlasovat se mělo včera pozdě večer po uzávěrce tohoto vydání a bylo téměř jisté, že vláda premiéra Kostase Karamanlise reformu prosadí.

Levicová opozice se do posledního okamžiku pokoušela sebrat dost podpisů poslanců na to, aby o kontroverzní reformě, která znamená mnohem vyšší odvody na sociální pojištění, mohlo být vyhlášeno referendum.

Lidové hlasování by znamenalo prohru vlády. Proti reformě, která radikálně omezuje možnost předčasného odchodu do důchodu a snižuje počet penzijních fondů ze zhruba sto třiceti na desetinu, je podle průzkumů 71 procent Řeků. A téměř stejný počet podpořil středeční stávku a protesty, jichž se zúčastnily podle odborů miliony lidí.

Vláda premiéra Kostase Karamanlise, jehož strana Nová demokracie loni v září vyhrála volby, chce reformou zastavit neustálé zadlužování penzijního systému.

Vláda se cítí silná

V třísetčlenném parlamentu má vláda většinu pouhých dvou hlasů, ale podle BBC si vládní politici věří, že mají dost síly, aby reforma prošla. Vláda dále plánuje, že buď zvýší věk pro odchod do důchodu z nynějších 65 let pro muže a 60 let pro ženy, nebo že ti, kteří budou i po uplynutí věku pro odchod do penze dále pracovat, budou daňově a penzijně zvýhodněni.

Vláda chce navrženými změnami drasticky omezit především široce využívaný předčasný odchod do důchodu. Drastické snížení počtu penzijních fondů má zase omezit náklady na jejich administrativu a zvýšit výnosnost.

Řecká ekonomika patří mezi těch několik málo evropských, které zatím nejsou tolik ohroženy stárnutím populace. Podíl ekonomicky aktivního obyvatelstva se dokonce v posledních letech podle údajů OECD mírně zvýšil na 60 procent z celkového počtu jedenácti milionů obyvatel.

Levice příliš šancí na vyhlášení referenda nemá. Potřebuje podle ústavy získat podpisy 180 poslanců, které ovšem v žádném případě nemá. Může ale odsunout hlasování tím, že bude požadovat zvláštní zasedání parlamentu o referendu.

Opozice chce referendum

„O reformě penzí požadujeme referendum,“ řekl včera podle agentury Reuters při debatě v parlamentu lídr Levicové koalice Alekos Alavanos. „Je jasné, že je obrovská propast mezi pozicí vlády a vůlí společnosti.“

Na stranu protestujících Řeků se včera přidala i Evropská centrální banka. Přijatá reforma by podle analýzy frankfurtských bankéřů podkopala pozici řecké centrální banky.

Podle nového zákona by totiž Řecká národní banka byla do státního penzijního fond nucena platit ročně 23 milionů eur v průběhu patnácti let, což by podle evropských bankéřů ohrozilo její finanční nezávislost. A nucené platby do fondu, který je normálně financován státem, jsou podle banky porušením pravidel EU.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek