Emisní povolenky zřejmě zdraží elektřinu v ČR více než v Evropě

08.04.2008
TECHNIK.IHNED.CZ

Nový systém emisních povolenek, jak jej plánuje Evropská komise v rámci energeticko-klimatického balíčku, by mohl zvýšit v ČR ceny elektřiny více než ve většině zemí EU, domnívá se šéf Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt. Podle většiny odhadů to bezprostředně zvýší ceny v tuzemsku o 20 až 40 %. Může za to vysoký podíl uhlí (v ČR tři pětiny elektřiny pocházejí z uhlí) na výrobě elektřiny a tudíž její vysoká závislost na emisích oxidu uhličitého, zatímco nový systém je výhodný např. pro Francii, kde je výrazná výroba elektřiny z jaderných zdrojů.

Emisní povolenky zavedla unie s cílem omezit vypouštění oxidu uhličitého. V současné době získávají firmy povolenky na určité množství oxidu uhličitého zdarma. Pokud jim zbudou, mohou je prodat a naopak koupit, když jim scházejí. Podle návrhu komise by si ale od roku 2013 podniky všechny povolenky musely koupit. Česká vláda, podle níž nová opatření snižují konkurenceschopnost EU, prosazuje postupný prodej povolenek mezi roky 2013 a 2030, a odmítá „ostrý start“ z roku na rok.

Na míru zdražení energie, k němuž dojde v každém případě, jsou však různé názory. Analytik České spořitelny Jakub Židoň odhaduje, že po zahájení obchodování s povolenkami podle konceptu EK vzroste cena elektřiny zhruba o 17 až 18 %, vzhledem k tomu, že cena povolenky je z 80 % zahrnuta v ceně elektřiny už nyní, kdy se za povolenky neplatí a rozhodně se podle svého vyjádření neobává zvýšení cen o 40 nebo 50 %. Opačné stanovisko zastává např. Svaz průmyslu a dopravy ČR, který upozorňuje na možnost dramatického růstu cen elektřiny v důsledku výrazného podílu fosilních zdrojů na její výrobě. Obává se, že v celé Evropě dojde v letech 2013- 2020 k akceleraci růstu cen elektrické energie v řádu desítek, ale možná i stovek procent, jak se uvádí v prohlášení svazu.

(pev)

Autor: (pev)

Sdílet tento příspěvek