EU: konec černého lovu ryb

12.04.2008

Brusel chce zamezit ilegálnímu rybolovu, některé státy se ovšem opatřením brání.

Snaha Evropské komise vymýtit nelegální rybolov se zatím nesetkala s příliš vřelým přijetím u členských států Evropské unie. Brusel mimo jiné navrhuje vznik „černé listiny“, kde by byly zahrnuty jak jednotlivé flotily, tak i státy, které porušují stávající předpisy. Na trh by se navíc nemohly dostat ryby, které nemají příslušný certifikát, že nebyly uloveny „ilegálně“.

Proti takovým opatřením se ozvala Francie spolu s Nizozemskem a Portugalskem. Tradiční rybářské země chtějí, aby se nová pravidla vztahovala pouze na lodě, které nepocházejí z Evropské unie. Německo či Lotyšsko zase argumentují, že současná legislativa je dostatečná a není třeba přijímat další. Spor se budou v pondělí snažit vyřešit ministři zemědělství a rybolovu na jednání v Lucemburku.

Přestože mnozí považují současnou legislativu za dostatečnou, stavy ryb tomu příliš nenapovídají. Některé druhy by se údajně mohly v budoucnu dostat na okraj vyhynutí, pokud bude rybolov pokračovat současným tempem. Nelegální rybaření navíc připravuje o zisk rybáře, kteří se chovají v souladu se všemi předpisy a ctí stanovené kvóty.

Evropská komise odhaduje, že nelegální rybolov představuje 15 až 20 procent celkového objemu úlovků a také ušlý zisk producentů ryb ve výši deseti miliard eur ročně, tedy asi 250 miliard korun.

Brusel také usiluje o to, aby členské státy musely provádět kontroly u zhruba 15 procent rybářských lodí, které přistanou u Evropské unie a pochází přitom ze zemí mimo unii. To se ovšem zdá příliš Francii, přičemž se jí možná podaří získat i podporu dalších států.

Postoj EU kritizují některé nevládní organizace a ochránci životního prostředí. Podle Saskie Richartzové z Greenpeace, kterou citoval týdeník European Voice, je velkou ostudou, že státy nechtějí přistoupit na sankce, přestože je ilegální rybolov napojen i na obchod s drogami a má co do činění i s praním špinavých peněz.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek