Parlamentní krize v Makedonii

12.04.2008

Makedonští zákonodárci dnes časně ráno rozhodli o rozpuštění parlamentu. Otevřeli tak cestu k předčasným volbám, které se uskuteční 1. června. Řecko hrozí zablokovat rozhovory makedonských představitelů s EU.

Budou to první předčasné volby od roku 1991, kdy bývalá jugoslávská republika získala nezávislost. Pravidelné volby se měly konat až v roce 2010.

Makedonská politická scéna je dlouhodobě rozhádána a předčasné volby jsou podle pozorovatelů logickým vyústěním sporů, které vyvrcholily zamítnutím makedonské žádosti o vstup do NATO na summitu aliance v Bukurešti minulý týden. Pozvánku pro Skopje zablokovalo Řecko kvůli nedořešenému sporu o oficiální název Makedonie. Na ten má podle Atén totiž nárok pouze historická oblast na severu Řecka.

Pro rozpuštění parlamentu hlasovalo 70 vládních poslanců, 50 stoupenců opozice sál opustilo ještě před hlasováním. Předseda vlády Nikola Gruevski prohlásil, že už byl znechucen bitkami politických stran v parlamentu a že chtěl urychlit ekonomické reformy. Podle jeho slov je hodně důvodů pro předčasné volby, ale tím hlavním je prý neschopnost „dodržet sliby, které jsme dali“. Kvůli tomu z vlády před nedávnem odešla Demokratická strana Albánců.

Po řeckém vetu makedonské žádosti o vstup do NATO panují v zemi silné protiřecké nálady, z čehož bude podle analytiků těžit Gruevského Vnitřní makedonská revoluční organizace-Demokratická strana makedonské národní jednoty. Premiérova strana odmítala ustoupit nátlaku Atén na změnu názvu a v předčasných volbách si podle pozorovatelů může zajistit silný mandát na další období.

Proti předčasným volbám byl naopak opoziční Sociálnědemokratický svaz Makedonie prezidenta Branka Crvenkovského, který se obává izolace země, v níž může vyústit spor s Řeckem. Atény totiž hrozí zablokovat přístupová jednání Skopje i s Evropskou unií.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek