Temelín znovu před soudem EU

12.04.2008
Evropský soudní dvůr se bude opět zabývat právními otázkami souvisejícími s jadernou elektrárnou Temelín.

Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku se po letech znovu bude zabývat jadernou elektrárnou Temelín. Nejvyšší soud v Evropské unii bude v dohledné době rozhodovat, zda musí rakouské soudy uznávat povolení českých úřadů pro provoz jaderné elektrárny, která patří českému energetickému gigantu ČEZ.

Pokud by Evropský soudní dvůr rozhodl, že rakouské soudy musejí povolení uznat, znamenalo by to, že všechny případné rozsudky proti ČEZ, které rakouské soudy vynesly či vynesou, jsou neplatné. Česká společnost by tak podle rakouského práva byla zodpovědná pouze za aktuální škodu, kterou by někomu způsobila.

Celý případ má co do činění s předcházejícím rozsudkem unijního soudu, který v květnu roku 2006 rozhodl, že rakouský soud nemůže rozhodnout o žalobě Horních Rakous na českou elektrárenskou společnost ČEZ kvůli jaderné elektrárně Temelín podle takzvané evropské úmluvy o právní příslušnosti.

Rakouský Nejvyšší soud ovšem krátce po tomto rozsudku dospěl k názoru, že zemský soud v Linci může o této žalobě rozhodnout, bez ohledu na verdikt ESD. Celá věc se tak znovu vrací do Lucemburku.

Žaloba rakouské spolkové země vůči ČEZ se týká údajné škody způsobené ionizačním zářením z Temelína na pozemku zemědělské školy ve Freistadtu, asi 60 kilometrů od elektrárny. Žaloba byla podána v Linci v roce 2001, tedy již před sedmi lety.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek