Bulharskou vládu opustili další tři ministři

22.04.2008
Bulharský premiér Sergej Stanišev odvolal tři ministry v reakci na kritiku EU, že Sofie nedostatečné potírá korupci a organizovaný zločin. Bulharsku hrozí ztráta milionů eur z fondů Evropské unie.

Premiér odvolal ministry zemědělství Nichata Kabila, zdravotnictví Radoslava Gajdarského a obrany Veselina Bliznakova. Již dříve odstoupil ministr vnitra Rumen Petkov. Důvodem bylo zatčení dvou vysoce postavených policejních činitelů, kteří jsou obviněni ze zneužití pravomocí a předání tajných informací zločineckým bossům.

Stanišev, který čelí výraznému poklesu popularity v průzkumech veřejného mínění, hodlá rovněž jmenovat dosavadní bulharskou velvyslankyni v Německu Meglenu Plugčijevovou vicepremiérkou. Na starost dostane fondy Evropské unie. Bulharsko má do roku 2013 získat až 11 miliard eur (276 miliard korun). Část této pomoci však už Brusel zmrazil kvůli podezřením ze zpronevěry.

Evropská komise Staniševův kabinet opakovaně kritizovala za nedostatečný boj proti zločinnosti a místním mafiím. EU požaduje hmatatelné výsledky, odsouzené zkorumpované úředníky a usvědčené mafiány.

Autor: čtk, oez

Sdílet tento příspěvek