Sarkozy odložil návštěvu Varšavy

22.04.2008
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odložil návštěvu Polska, která měla začít ve středu. Nové datum zatím nebylo stanoveno.

Podle deníku Le Figaro jsou důvodem odkladu protokolární spory mezi polským premiérem Donaldem Tuskem a prezidentem Lechem Kaczyńským. Premiéru Tuskovi se nelíbilo, že program francouzské hlavy státu věnuje Kaczyńskému příliš mnoho místa. Francouzi prý nakonec tváří v tvář neschopnosti Poláků se dohodnout ztratili trpělivost a návštěvu odřekli, uvedl deník.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí odmítla zprávu komentovat. Le Figaro napsal, že francouzsko-polská vrcholná schůzka se uskuteční, ale že kiks polské diplomacie už nadělal škody. Na evropských ministerstvech zahraničí si už podle něho nad stále nepředvídatelným polským partnerem zoufají.

Sarkozy chtěl přitom zdůraznit význam návštěvy Polska a výjimečně s sebou chtěl vzít předsedu vlády Françoise Fillona a nejméně šest ministrů. Sarkozy anebo Fillon chtějí před zahájením francouzského předsednictví v Evropské unii 1. července letošního roku navštívit všechny členské země.

Polsko má ve vztazích mezi Francií a novými členy EU svým způsobem výjimečné místo. Francouzi, Poláci a Němci se pravidelně scházejí v rámci takzvaného výmarského trojúhelníku a Sarkozy řadil Polsko do šestice států, která měla podle jeho někdejších představ unii řídit.

Autor: čtk, oez

Sdílet tento příspěvek