Svobodní demokraté opouštějí maďarskou vládu

28.04.2008
Dosavadní menší partner v maďarské vládní koalici Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) dnes schválil odchod z kabinetu socialistického premiéra Ference Gyurcsánye. Jeho vláda se tak stane menšinovou.

Svobodní demokraté dnes potvrdili dřívější rozhodnutí opustit vládu k 30. dubnu na protest proti odvolání své ministryně zdravotnictví Ágnes Horváthové a proti premiérovu ústupu od reforem.

Pro zánik koalice hlasovalo 434 delegátů, proti jich bylo 54 a 32 se zdrželo. Pokud by se to přirovnalo k manželství, tak od jisté doby nefungovalo dobře, prohlásil předseda strany János Kóka. Vláda podle něj nedokázala vyřešit nejvážnější problémy země a většina Maďarů si myslí, že země je vedena špatným směrem.

Předpokládá se však, že menšinový kabinet nejspíše přetrvá až do řádných voleb v dubnu 2010. Předčasné volby by totiž nejspíše vedly k porážce socialistů pravicovou opozicí v čele s expremiérem Viktorem Orbánem a svobodní demokraté by se podle průzkumů do parlamentu vůbec nedostali.

Strana čelí i vnitřní krizi poté, co média odhalila podvody při zvolení Kóky a dalších činitelů na loňském kongresu. Nové volby vedení jsou naplánovány na počátek června.

SZDSZ disponuje v parlamentu 20 z 386 křesel a socialistických poslanců je 190, čili bez menších partnerů vláda ztrácí většinu. K udržení menšinového kabinetu však postačí přízeň čtyř přeběhlíků, anebo podpora svobodných demokratů případ od případu i bez formální koalice.

Kromě zdravotnictví SZDSZ dosud spravuje ještě resorty životního prostředí a hospodářství. Krizi v koalici odstartovala porážka vlády 9. března v referendu o zrušení nepopulárních poplatků ve zdravotnictví a školného, které se konalo na popud pravicové opozice. Premiér pak trval na tom, že podpora společnosti pro reformu zdravotnictví se zmenšila tak citelně, že ji lze znovu získat jedině s novým ministrem.

Odchod liberálně orientované SZDSZ z vlády podle agentury Reuters zvyšuje obavy investorů, socialisté by se mohli vrátit ke své dřívější rozhazovačné politice, než po volebním vítězství v roce 2006 Gyurcsány naordinoval zvyšování daní a úsporné škrty ve výdajích, aby snížil největší rozpočtový schodek v Evropské unii.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek