Britští vojáci do Kosova

29.04.2008
V rámci mírové mise NATO vyšle Británie do Kosova koncem května na dobu jednoho měsíce 600 vojáků.

Oznámil to dnes britský ministr obrany Des Browne. O vojáky požádala Londýn Severoatlantická aliance.

Vyslání vojáků je reakcí na četné násilnosti, které zmítají Kosovem od 17. února, kdy tato oblast jednostranně vyhlásila nezávislost na Srbsku.

NATO Británii požádalo, aby koncem května v rámci svého dosavadního závazku do Kosova vyslala jeden prapor, uvedl ministr v písemném prohlášení pro parlament. Jsme tedy připraveni vyhovět požadavku NATO a dohodli jsme se, že náš prapor bude rozmístěn až do 30. června, dodal ministr.

V polovině března se policisté OSN a vojáci NATO stali terčem střelby při střetech na severu Kosova, kde Srbové, kteří jsou tu ve většině a které podporuje Bělehrad, neuznávají kosovské úřady.

Nová kosovská ústava má vstoupit v platnost v červnu. Bělehrad rozhodl, že parlamentní a obecní volby, které se v Srbsku mají konat 11. května, se uskuteční i ve 23 kosovských obcích, kde mají Srbové většinu.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku 17. února a od té doby ho uznaly přes tři desítky zemí, včetně Spojených států. Proti se staví naopak například Rusko. Odtržení Kosova naopak posvětily všechny velké státy Evropské unie kromě Španělska. Proti jsou Slovensko či Řecko, Česká republika zatím rozhodnutí odložila.

Nově vysílaní britští vojáci se tak připojí ke zhruba 16.000 vojáků NATO, kteří již v oblasti působí. Nejpočetnější zastoupení v silách NATO má Itálie, Německo a Francie, Británie v nich dosud měla 135 vojáků.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek