EU podpořila unikátní vzdělávací projekt

05.05.2008
První zábavně-naučné centrum v České republice, liberecký IQ park, zavedlo, díky podpoře Evropské unie, lektorské programy pro školy.

Děti při nich shromáždí během jedné návštěvy tolik znalostí jako při několikaměsíční teoretické výuce. Ředitel parku Pavel Coufal dnes ČTK řekl, že v dubnu využilo nový doplňkový systém výuky 90 škol.

Polovina z nich byla z regionu, zbytek z ostatních krajů, dodal. Interaktivní programy jsou podle něj zaměřené na fungování fyzikálních zákonů a lidských smyslů. Od září zavede park ještě další program nazvaný Zelená energie. Ukážeme, jak vzniká elektřina z větru, vody, biomasy a lidskou silou, upřesnil.

Ojedinělé interaktivní muzeum poznávání otevřely přesně před rokem společně Nadace Škola Hrou a obecně prospěšná společnost Labyrint Bohemia. Jeho tvůrci připravovali projekt deset let a inspirovali se ve 30 obdobných zahraničních centrech.

V parku jsou například medicínské modely, zařízení pro přenos hlasu pomocí parabol, logické hry a rébusy nebo aplikace přírodních jevů a zákonů, třeba přenášení energií nebo využití solární energie. Součástí centra je i zrcadlové bludiště a tajemné prostory vyvolávající klamné iluze. Park navštívilo už 100.000 lidí. Denně jich tam zavítá zhruba 500, dnes byla návštěvnost díky narozeninovému programu trojnásobná.

IQpark vyrostl na ploše 1600 metrů čtverečních v prostoru bývalého státního výzkumného ústavu textilního. Jeho součástí je Muzeum zábavného poznávání se zhruba dvěma stovkami exponátů. Cílem centra je zábavnou formou objasňovat fungování základních vědních oborů. Návštěvníci si mohou všechny exponáty osahat a prověřit si přitom své školní znalosti, postřeh, logické myšlení, fyzické schopnosti i fyzikální jevy.

Investici ve výši 50 milionů korun podpořila Evropská unie přibližně ze čtvrtiny. Například na soustavě tří akvárií postavených do trojúhelníku lidé vidí, jak funguje Pythagorova věta.

Největší zájem je o průchod rotujícím šestimetrovým válcem. Je v něm pevná lávka, ale díky pohybujícímu se okolí po ní nejsou lidé schopni přejít a udržet rovnováhu. Teprve, když zavřou oči a okolí nemůže mást jejich smysly, lávku bez potíží přejdou. Velké pozornosti se těší i skleněná koule s vysokým napětím, která vyzařuje výboje. Snad každý měsíc se podaří návštěvníkům ji rozbít, dodal Coufal. Oprava exponátů zaměstnává jednoho stálého údržbáře.

Centrum plánuje do budoucna další expanzi. Peníze na to chce získat z regionálního operačního programu unie pro rozvoj cestovního ruchu.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek