Eurozóna na rozcestí

05.05.2008
Eurozónu, tedy spolek zemí Evropské unie, kde národní měny vystřídalo euro, čekají v dohledné době možná zásadní změny.

Evropská komise ve středu totiž zveřejní materiál, který shrnuje fungování elitního klubu během uplynulých téměř deseti let a otevírá některé otázky, které je třeba vyřešit do budoucna. Mimo jiné i otázku role Evropské centrální banky (ECB), který mezi jednotlivými členskými státy vyvolává velké vášně.

Současné postavení ECB se nelíbí především Francii a Itálii. Prioritou centrální banky je v současnosti boj s rostoucí inflací, stejně jako u většiny národních centrálních bank mimo eurozónu. To má za následek i o něco vyšší úrokové sazby, které se nelíbí právě Francouzům a Italům, jejichž velmi pomalu rostoucí ekonomiky by potřebovali spíše sazby nižší.

Do kritiky ECB se pouští především francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který již v minulosti navrhoval například vznik jakéhosi minisummitu eurozóny, kde by šéfové vlád ovlivňovali politiku centrální banky. S takovou ideou ovšem neuspěl. Nedá se ale vyloučit, že nová debata o fungování eurozóny přinese další podobné nápady, přestože například Němci jsou velkými obhájci nezávislosti centrální banky.

Evropská komise se nicméně bude při hodnocení práce unijního spolku, kde se platí eurem, věnovat zejména rozpočtové disciplíně. Alespoň podle internetového serveru EUobserver. Brusel by prý rád do ruky dostal nástroje, které mu lépe dovolí hlídat hospodaření jednotlivých zemí. Některé nástroje má sice již nyní, ale řada především velkých států si velké starosti například s povinným dodržováním rozpočtového schodku pod třemi procenty HDP nedělá. V poslední době například Francie, jejíž schodek by mohl v dohledné době kritickou hranici opět překročit.

Komise by rovněž měla upozornit na potřebu strukturálních reforem, jejichž přijímání bude čím dál tím více naléhavé. Veřejné rozpočty totiž bude stále více zatěžovat rychlejší stárnutí populace.

Všeobecně se předpokládá, že členské státy by měly komisní návrhy poprvé prodiskutovat na zasedání ministrů financí EU, které se uskuteční v červnu v Lucemburku. Klíčová vyjednávání by se ovšem měla odehrát za francouzského předsednictví EU, jež začne v červenci letošního roku. Doufám, že za francouzského předsednictví zeširoka prozkoumáme potenciál těchto návrhů, uvedl francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek