Putin nabízí Srbsku „přátelství na věčné časy“

05.05.2008
čtk

Putin před odchodem z Kremlu podpořil dopisem srbského premiéra Vojislava Koštunicu. Zmínil, že jeho země může počítat nadále s podporou Moskvy v otázce Kosova.

Odcházející ruský prezident Vladimir Putin podpořil týden před předčasnými parlamentními volbami v Srbsku premiéra Vojislava Koštunicu. V dopise, který dnes dosluhují šéf Kremlu Koštunicovi zaslal, Putin zdůraznil, že Bělehrad může i nadále počítat s rozhodnou podporou Moskvy v otázce Kosova. Vyslovil se také pro užší spolupráci nejsilnější ruské strany Jednotné Rusko, v jejímž čele zanedlouho stane, s Koštunicovou Demokratickou stranou Srbska (DSS).

Putin je v Srbsku nesmírně populární a na Rusko Srbové pohlížejí jako na svého hlavního spojence. Putinova podpora tak může Koštunicovi v nadcházejících volbách pomoci. Ty jsou vypsány na příští neděli a pozorovatelé je vnímají jako referendum o budoucím směřování této balkánské země.

Sřetnou se v nich proevropské síly, ochotné pokračovat ve sbližování s Evropskou unií navzdory tomu, že většina unijních států uznala nezávislost Kosova, s nacionalistickými, které chtějí integraci zastavit do doby, než unie uzná Srbsko i s Kosovem. Tato uskupení, k nimž se řadí i DSS, preferují spíše užší spolupráci s Moskvou.

Během únorové krize po jednostranném odtržení Kosova se Moskva rozhodně postavila na stranu Bělehradu. Putin, který se posune do křesla ruského premiéra a v čele země ho ve středu nahradí v březnu zvolený Dmitrij Medveděv, v dopise zdůraznil, že ruský postoj v této otázce zůstane nezměněn.

„Jsme přesvědčeni, že jednostranné vyhlášení nezávislosti této provincie zasadilo těžkou ránu principům mezinárodního práva. Jsme připraveni společně čelit těmto nebezpečným tendencím. Můžete počítat s naší solidaritou a podporou,“ stojí v dopise, z něhož citovala srbská stanice B-92.

K utužení vzájemných styků by si Putin přát posílit i kontakty na stranické úrovni. „Počítá s prohlubující se spoluprací mezi Demokratickou stranou Srbska, kterou vedete a která udržuje partnerství s Jednotným Ruskem. Tato mezistranická spolupráce přispěje k dalšímu zlepšení rusko-srbských vztahů,“ míní Putin.

Předčasné volby byly v Srbsku vypsány v březnu poté, co se Koštunicův koaliční kabinet, v němž nejsilnějším uskupením byla proevropská Demokratická strana prezidenta Borise Tadiče, rozpadl kvůli nejednotnosti postoje k EU po odtržení Kosova. Podle předvolebních průzkumů mají zatím mírně navrch nacionalisté v čele s opoziční Srbskou radikální stranou (SRS) Tomislava Nikoliče. V Srbsku se již otevřeně mluví o tom, že v případě úspěchu ultranacionalistické SRS vytvoří koalici právě s Koštunicovou DSS.

Aby podpořila prozápadní síly, nabídla Evropská unie Bělehradu podpis stabilizační a asociační dohody, která Srbsku otevírá cestu do unie. Tadić ji spolu s vicepremiérem Božadarem Djeličem podepsal tento týden v Lucemburku, za což si vysloužil ostrou kritiku ze strany nacionalistů. Ti slibují, že smlouvu anulují, pokud se dostanou k moci.
čtk, oez

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek